Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

måndag 31 maj 2010

Socialdemokrat vill bestämma över alla andra

Den gamla klyschan bevisas igen.


Carina Hägg skriver att "för mig är [att anlita surrogatmödrar] bara en annan form av människohandel". Det får förstås Carina tycka. Hon får även tycka att all form av "människohandel", även den som är frivillig från alla parter, är dålig. Det har i alla fall jag inget emot.

Däremot tycker jag att det är obehagligt att hon vill tvinga alla andra att rätta sig efter vad hon tycker. Extra obehagligt är det att hon kan det bara hon lyckas övertyga ungefär 150 andra. Vad resten av svenska folket tycker spelar ingen roll. Nåja, det är ett annat ämne..."De som ställer upp som surrogatmammor är vanligen fattiga eller på något annat sätt utsatta kvinnor"

Så är det säkert, men är det fel därför? Borde vissa människor inte ha rätt att bestämma över sina egna kroppar bara för att de är fattiga eller "utsatta"?

Det är knappast någon surrogatmamma som blivit det mot sin vilja. Jag är inte insatt i detaljerna, men jag skulle tro att de får rätt bra betalt för besväret. I alla fall tillräckligt för att de ska tycka att det är värt det. Annars skulle det inte bli någon affär. Jag skulle t.ex. inte sälja min kropp i form av arbete för 30kr per timme, men jag gör det gladeligen för 100. Min arbetsgivare är inte någon ondskefull "människohandlare", bara för att alla som tjänar 120kr/tim vägrar att köra lastbil för 100kr/tim. Samtidigt finns massor av människor i världen som skulle bli överlyckliga om de tjänade 30kr/tim. Alla värderar vi vår tid och vårt arbete olika.

Att Carina Hägg som inkasserar dryga 50.000kr i månaden ska sitta och bestämma att ingen ska få sälja "sitt" barn, oavsett om hon vill eller inte, för kanske 100.000kr - förmodligen mer än hon i vanliga fall skulle tjäna ihop på flera år - det är ganska motbjudande. Hellre...inte vet jag, odla potatis kanske, och knappt ha råd med kläder. Det låter ju så fint med "solidaritet"....Vad sägs om att sluta omyndigförklara folk? "Är man fattig så kan man inte veta sitt eget bästa" verkar vara tanken bakom det här och en del andra sossegrejer. Det är ovärdigt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Inget nytt under solen.
Sossarna har ju alltid kunnat bestämma åt andra. Nu har de missat den möjligheten i fyra år, det börjar svida:-)

Anonym sa...

Är inte hennes totala brist på konsekvens roligare? Surrogatmödrar är tydligen ekvivalent med människohandel. Men det är å andra sidan UPPRÖRANDE att vi har en så negativ inställning till inseminering... Det måste vara härligt att stå till vänster så att man aldrig behöver konsekvens i sina resonemang.