Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

onsdag 5 maj 2010

ARGH!

Jag blir så trött...

1956 konstaterades att "oljetoppen" skulle komma nån gång mellan 1965 och 1970. Sen dess har det tjatats mer eller mindre oavbrutet om att oljan håller på att ta slut och det är alltid lika fel.

Oljan minskar så klart hela tiden, vi bränner ju en hel del varje dag, men vi kan räkna med att det finns enorma oljemängder som ännu inte upptäckts.

Samtidigt övergår allt mer energianvändning till andra källor än gammal olja. Jag vet att jag är tjatig, men nej, den sista oljedroppen kommer aldrig brännas. Förmodligen kommer flera miljoner/miljarder liter lämnas i marken för att det inte längre behövs och är för dyrt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Nu var det ju den AMERIKANSKA oljetoppen som förutspåddes till någon gång mellan 1965 och 1970. Och mycket riktigt, USAs oljeproduktion peakade strax efter 1970 (samma wikipediasida som du hänvisar till).

Det som nu är aktuellt är den GLOBALA oljetoppen, viss skillnad...

Gustav sa...

Haha! Värt att läsa igenom de texter man länkar till :D Antar att du menar att Marion King Hubberts rapport från 1956 som sa att USA:s oljeutvinning skulle peaka mellan 1965-70. Den peakade mycket riktigt 1970...

Den som tjatat om att oljan ska ta slut har såkalrt haft fel men vem har dirvit denna tes? Det är uppenbart oseriöst enligt mig och är inget man ska lyssna på. En helt annan sak är när tidpunkten inträffar då vi får ut mindre olja. För den lätta oljan inträffade denna brytpunkt 2004.

Trist med sånna här oseriösa bloggar som inte kollar upp fakta innan de skriver.

Niklas sa...

Och ändå läste du, OCH la tid på att kommentera. =)

traal sa...

Jo då, 1956 konstaterades att oljetoppen (i USA!) skulle komma någon gång mellan 1965 och 1970 -- och precis så blev det:

US 48 States.png

OK, så resonemanget var helt korrekt vad gäller USA. Men hur är det för hela världen då? Jo, innan man pumpar upp oljan ur marken måste man först hitta den. Du säger:

"[...] men vi kan räkna med att det finns enorma oljemängder som ännu inte upptäckts."

Och på det påståendet får man nog svara, njaaa... Sedan 45 år tillbaka hittar vi mindre och mindre olja för varje år:

Oil discoveries.png

Så det ser inte så vidare ljust ut, faktiskt.

Niklas sa...

Okej, vi har redan konstaterat att jag hade fattat fel där, men faktum kvarstår att oljan aldrig kommer ta slut eftersom den blir extremt dyr långt innan den tar slut. Det var min huvudpoäng, så den kvarstår, även om det andra var rätt så fel.

Ingenjören sa...

Niklas. Att oljan är för dyr för att pumpa upp är i praktiken samma sak som att den tagit slut. Om oljan kostar 1 000 $ per fat att pumpa upp så är det en ganska lam räddning att säga att den rent tekniskt inte är slut. I praktiken är resultatet det samma.

Niklas sa...

Jag menar inte att den är dyr att pumpa upp utan att den är "sällsynt". Därav sakta men säkert ökande priser.

Också ingenjör sa...

Fast nu är ju en av de viktigare aspekterna av peak oil just att den mest lättillgängliga oljan återfinns i den första halvan av en oljefyndighet, så när mindre än hälften finns kvar ökar svårigheterna att få upp resterande olja (att få upp all olja ur en fyndighet är fysiskt omöjligt såvida man inte gräver fram den)

=>

1. Kostnaden att ta upp oljan ökar.

2. Den hastighet med vilken man kan ta upp oljan med minskar.

Vidar har vi historiskt sett att det ingalunda rör sig om några sakta ökande priser. Ta en titt på prisutvecklingen 2008 så ser du hur oljepriset kan förväntas flukturera när effekterna av peak oil börjar synas på allvar.