Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

onsdag 5 maj 2010

Privat sjukvård

Inte för att vara tjatig, men om Sveriges sjukvård blev 100% privatiserad skulle väntetiderna kapas och kvalitén höjas. Att det skulle bli sämre är fullkomligt omöjligt.


"Vad händer med dem som inte har råd att betala flera tusen för ett läkarbesök då?"

Som vanligt är det upp till marknaden att lösa, men får jag gissa så skulle jag säga att den normala prioritetsordningen för folk ser ut nånting sånt här:

1. Försäkring.
2. Kontantbetalning från egna sparade pengar.
3. Avbetalning, som när man köper stor TV eller bil eller liknande.
4. Lån. Det kommer säkert finnas både billiga sjuklån för den som har bra säkerhet och dyra lån för den som inte har det.
5. Om inget av ovanstående fungerar, för att man är i för dåligt skick för att jobba i framtiden och inte har några besparingar eller försäkring, då kommer (det vågar jag lova) välgörenhetsorganisationerna komma till undsättning. Röda korset, Erikshjälpen, Rädda barnen och allt vad de heter.

Bara Röda korset samlade in 187 miljoner kronor via insamlingar 2006. När vi inte har några skatter, och folk verkligen vet/ser att pengarna går till nåt bra (att hjälpa fattiga få sjukvård), då lär det bli minst dubbelt så mycket.

2 kommentarer:

Hemlige sa...

Naturligtvis borde privata försäkringar även kunna täcka saker som försvar och polis, som idag fungerar mycket dåligt och ineffektivt. Det finns ju ingen anledning att alla skall behöva betala för försvar och polis, om de inte anser att de använder dessa tjänster.

Niklas sa...

Försvar kanske är lite svårt, de ska trots allt "skydda landet" och det är nog svårt rent praktiskt att låta en gård bli invaderad men inte den andra.. =)

I övrigt medhåll.