Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

onsdag 1 april 2009

Fundering ang. en varas vara eller icke vara

Trots den fruktansvärt fyndiga rubriken ska jag nu tala lite allvar. Eller rättare sagt mycket. Hoppas ni orkar läsa hela, för det är rätt viktiga saker.


Betänk följande:

Herr A tillverkar en vara som väldigt få är villiga att betala för. För några år sen ville många betala för den, men inte nu längre. Herr A går då till Herr B som är väldigt stor och stark och farlig. Han ber Herr B att hota en massa människor så att de ska betala för Herr A's varor igen.


Ser ni några likheter?



Det finns många liknelser som kan användas i det här sammanhanget. Man behöver inte ta till den något slitna liknelsen med hovslagaren. Det räcker med så "moderna" saker som skrivmaskinen, datorskrivare med färgband, "tjock-tv", kassettbandspelare, VHS-spelare, NMT450-telefoner...

Det som dessa produkter har gemensamt är att väldigt få människor är villiga att betala för dom. Därför har dom i stort sett försvunnit från marknaden, eller i bästa fall fått vara kvar med rejäla prissänkningar. Producenten har fått anpassa sig efter konsumentens vilja att betala.



Detta fenomen kallas i allmänt tal för "tillgång och efterfrågan". Vill många ha en vara som det inte finns så stor mängd av, ja då är dom villiga att betala ganska mycket. Är det få som vill betala för något som finns tillgängligt i enorma mängder, då får producenten antingen sälja ett mindre antal eller sänka priserna.

Eller som i fallet "musik, film och andra produkter som med lätthet produceras i oerhörda mängder". Man tvingar/lurar en samling lagstiftande (men okunniga) människor att rösta igenom en lag som tvingar folket att betala mer än varan är värd.

Självklart kommer inte folket göra detta, utan den största delen av folket kommer handla lika lite som förut. Ganska många kommer säkert även att handla mindre just på grund av tvånget.




Det finns ingen efterfrågan på skräpmusik, skräpfilmer eller skräpböcker längre. Det finns i stort överflöd och till enorma överpriser.

Dom författare, filmmakare eller musiker som klagar över nerladdningen är mycket välkomna att sluta göra böcker, filmer och musik. För min del får dom gärna skaffa sig ett "riktigt" jobb. Det är så vitt jag vet ingen som skapar musik under pistolhot.

Den som vill skapa och försöka sälja varor utan efterfrågan kommer snart märka hur svårt det är. Då bör man byta spår eller komma på nåt sätt att öka efterfrågan.

I Sverige går vi en annan väg. "Industrin" fortsätter på samma spår, trots att rälsen sitter oroväckande löst. Snart spårar den ur, och inte många blir gladare än jag.



Tack för idag. Hoppas några av dagens dryga 1200 (ett-tusen-två-hundra) besökare blir stadigt återkommande. Jag älskar när folk läser.



Jag har nämligen mycket att säga. Till skillnad från dom flesta av dagens "kulturmakare".

2 kommentarer:

pribus sa...

Hej,

fint resonemang, men det faller helt på att INGEN TVINGAR NÅGON att konsumera musik och film. Det är som allt annat i livet något man som individ själv väljer. Vill man inte betala (av olika skäl) kan man ju faktiskt avstå från att konsumera.

Niklas sa...

Helt rätt, eller så utnyttjar man dom gratisalternativ som finns. Det är knappast någon som ger ut musik eller film idag utan att veta att det kommer finnas tillgängligt gratis inom några timmar/dagar. Ändå gör dom det. Vet inte riktigt vad jag vill ha sagt med det, men kanske nåt i stil med "den som sig i leken ger... osv".