Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

fredag 15 maj 2009

Att ta ansvar för sig själv

Folk nu för tiden har blivit rätt ansvarslösa har jag fått för mig.

Ta bara ett sånt exempel som jag skrev om för nån vecka sen. En människa som satte sig i problem (extremt dyr räkning) enbart på grund av att hon inte "orkade" läsa kontraktet hon hade ingått med telebolaget.

Liknande saker pågår hela tiden med bl.a. folk som röker och/eller super upp sina pengar för att sen behöva förlita sig på "soc" för att ha råd att t.ex. få tänderna lagade.


Kan detta ha nåt att göra med att vi lever i ett samhälle som "tar hand om de svaga"?


Orkar man inte bry sig om att se upp för kanten så är det alltid nån som slänger fram en madrass så att man landar mjukt. Alternativt bygger en brygga så att man kan fortsätta gå.

Så har det varit nu i ett ganska stort antal år. Folk har inte behövt tänka själv och vara försiktiga med vare sig hälsa eller pengar på väldigt länge.


Jag tror att det är en stor anledning till att folk i allmänhet "inte bryr sig" längre. Varken om sig själva eller andra.


En omväxling till ett samhälle där var och en måste ta hand om sig själv och t.ex. se till att man har en tillräcklig sjukförsäkring, att man har en buffert för oväntade utgifter eller att man redan innan man får barn börjar spara till dennes framtida skolgång, det skulle förmodligen vara rätt jobbigt i början. Många skulle helt enkelt inte ta det ansvar som krävs och därför hamna "på gatan" eller värre.

Efter några år tror jag ändå att dom flesta skulle ha lärt sig att ta kloka beslut och tänka framåt.

Tänk vad mycket bättre det vore.

Inga kommentarer: