Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

torsdag 11 mars 2010

Gött!

Carl Bildt tycker det är fel att "politisera historien"... Men... Är det historia om det inte är sant? Så vitt jag förstår så är världens historiker tämligen överens om att det enligt alla definitioner rör sig om ett folkmord det som Ottomanerna höll på med runt 1915.

Så att säga att det INTE var nåt folkmord är väl om något att "politisera" och framförallt "förfalska" historien.


Sen har jag svårt att förstå turkarnas starka reaktioner. Det som har hänt har hänt. De som var med och dödade/deporterade armenier 1915 är nog till allra största delen döda och begravna vid det här laget, alltså finns inga kvar som behöver skämmas.


Ärligt talat har jag svårt att förstå hela grejen. Svenska riksdagen bestämmer sig för att kalla folkmordet 1915 för ett folkmord. So what? Hade det inte varit nåt folkmord annars? En handling ändras inte för att man kallar den något annat.

Dock tycker jag att det är väldigt bra att riksdagen visar att i alla fall 51% av dem vågar kalla ett folkmord för ett folkmord.

16 kommentarer:

Anonym sa...

bra skrivet!

Anonym sa...

GRATTIS nu passar TURKIET in i EU, varför? för att Turkiet är också blodsugare som alla andra EU länder som tex England, Spanien, Frankrike, Italien, Tyskland, Holland, Belgien, Sverige, Danmark, Bulgarien, Portugal och Grekland.

Anonym sa...

Folkmord!Folkmord? det är priset som dom har levt upp landsförräderi när dom gick hop med Ryssarna för att slita sönder ett av världsimperium, som man bäddar för man ligga adjö.

Anonym sa...

Armenierna förtjänade detta erkännande. Bildt talar nog gärna om sovjet om han får chansen. Nu var det inte lika roligt. Har det något att göra med den heliga EU-utvidgningen? Se bara hur Bildt svarar på frågan:
"Tycker du att det handlar om ett folkmord?
– Jag vill inte ta ställning för vare sig den ena eller andra sidan i denna debatt. Det tror jag försvårar försoningsprocessen mellan Armenien och Turkiet."
Uberfegt! Definitionen för folkmord är välkänd det är helt enkelt inget snack om saken. Dock måste man säga att det är lite märkligt att man ska RÖSTA om vad som hänt i historien, fast kanske var det bara att rösta om att kalla saker vid deras rätta namn. Med hälsningar till de armenier jag träffat!
Johnny Lilja

Anonym sa...

Det du inte verkar förstå som du även har skrivit ett antal gånger är att man inte kan ta ett politiskt beslut om historia. Det ska man låta forskarna/historikerna undersöka och ta beslut om. Så om Turkiets regering skulle rösta om Sveriges behandling mot samerna under 1600-talet skulle det vara ok eller?

Niklas sa...

Vem som helst kan väl få rösta om behandlingen av Samerna. Resultatet har ingen betydelse för vad som egentligen hände, vilket jag förmodligen vet lika lite om som de flesta.

Anonym sa...

Armenier samarbetat med ryssarna och mördat en massa turkar bränt turkiska byar mördat sina grannar, fått hjälp ut av Frankrike..på 1970 talet Armeniska ligister började mörda Turkiska diplomater i USA..Den har ni glömd, fö. kurder erkänner det var vi som gjorde det..De hade mycket intresse idag kallar de dessa områden "Kurdistan"(fö. Gött betyder asle på turkiska)

Niklas sa...

Problemen börjar när man buntar ihop människor så där! "Armenier" "ryssarna" "turkar"... Det var människor som höll på med dumheter.

Dagens turkiska människor (alla med rötter i turkiet) ska inte klandras för det som gjordes för snart 100 år sen. Just därför tycker jag inte att de/ni ska ta åt sig/er när t.ex. sveriges riksdag säger att det var ett folkmord. Skulden ligger hos de som nu är döda.


Härligt att gött betyder arsle! Det passar in på såväl sveriges riksdag som på människorna som var delaktiga i folkmordet. =)

JustiPati sa...

Majoritet av Turkars (liksom anonym Turkarna ovan) har grundläggande mentalitet:

"Det har aldrig skett, men de förtjänade det"

Fortsätt med denna arroganta mentalitet, så får tiden utvisa när det brister.

JustiPati sa...

Majoritet av Turkars (liksom anonym Turkarna ovan) har grundläggande mentalitet:

"Det har aldrig skett, men de förtjänade det"

Fortsätt med denna arroganta mentalitet, så får tiden utvisa när det brister.

Anonym sa...

Nu verkar bloggaren totalt ha missuppfattat alltihopa. Det handlar inte om huruvida riksdagens ledamöter anser det vara ett folkmord eller inte. (Kanske varenda riksdagsledamot anser att det var ett folkmord!) Det handlar om huruvida det är något för riksdagen att avgöra överhuvudtaget. Riksdagen har aldrig röstat om något annat folkmord så det hela är mycket märkligt. (Det första folkmordet riksdagen borde rösta om borde i så fall rimligen vara om nazitysklands folkmord på judarna under andra världkriget.)

Vad som är sant eller inte sant har inget med politik att göra. Det avgörs av forskare, historiker och experter. Riksdagen röstar heller inte om huruvida det pågår en global uppvärmning eller inte. Inte heller om huruvida inflationen under det gångna året var X eller Y procent eller om det är farligt att tala i mobiltelefon när man kör bil eller inte. Något dyligt har såvitt jag vet aldrig tidigare hänt i svensk parlamentarism. Detta är ett grovt missbrukande av vad riksdagen är till för och det är inte förenligt med vad en demokrati bör syssla med. Kunskap avgörs av de som är experter. Politik använder man för att rösta om vad man ska göra med den kunskapen. Skillnaden är glasklar och fundemental. Politisering av historien är något diktaturer brukar syssla med.

Om man hade haft omröstning om ett visst agerande mot Turkiet efter konstaterat faktum av experter om folkmord så vore det OK, men kan kan inte använda riksdagen till att ta beslut om huruvida det var ett folkmord eller inte. Riksdagen är inte någon vetenskaplig institution. Skandal och möjligen t.o.m. ett brott mot grundlagen. Jag hoppas att detta tas upp i konstitutionsutskottet för prövning och att omröstningen ogiltigförklaras. Sveriges anseende som demokrati har redan skadats. Ju förr man river upp detta och inför rutiner för att något liknande aldrig mer kan hända i Sveriges riksdag, desto bättre.

JustiPati sa...

Anonymen ovanför har inte förstått, eller rättare sagt vägrar att förstå, att oberoende experter har uttalat redan sig om frågan och skickade sitt utlåtande i form av ett brev till premiärministern 1985.

Turkiet vill handplocka "experter" som ska bekräfta det som Turkiet dikterar, i annat fall godtas inte experternas utlåtande.

Det riksdagen fattade beslut idag var ingenting annat än att kalla någonting för sitt rätta namn, dvs riksdagen röstade INTE om något historiskt beslut.

Glöm inte att förneka någonting är också att politisera och varför godtar du i så fall denna variant av politisering??

Anonym sa...

Re: 11 mars 2010 22.30

Samerna är det lilla.

Hur många dödades inte i Skåne under "försvenskandet" av denna landsände?

Bevara Skåne Skånskt, Köpenhamn för huvudstad i västskåne!

Anonym sa...

Re: JustiPati

Så på vilket sätt är Sveriges riksdag en expert?

Jag borde nog skicka i en allmänmotion om att definiera dig som en idiot. Visst vore det fantastiskt att ha ett sådant riksdagsbeslut, för jag bestämmer minsann politiskt hur du är och ska tolkas.

Det är precis det du förespråkar. Men du förstår inte bättre!

Niklas sa...

Det är väl ingen som säger att riksdagen har bestämt att det "var" ett folkmord. Det enda de bestämde var att de skulle "erkänna" att det var det.

Victor V sa...

Om experterna har erkännt det, varför måste då också riksdagen erkänna det. Om de nu instiftar den policyn så kommer de ju inte ha mycket annat att göra än att rösta om folkmord och andra historiska ohyggligheter, för att inte tala om alla obskyra fall av dessa.

Riksdagen är inget annat än en hop myglande byråkrater med dåligt sakvetantde i många frågor, så om rösta är det viktiga så borde kanske också min lokala tennsiklubb göra det vid nästa årsmöte...

Nej, det är akademiker och media som borde uppmärksamma detta i samhället, inte politiker. Det leder bara till ett glidande plan av historieförvrängning.

Det är redan illa nog att politiker röstar om hur de genom våldsmonopolet skall styra oss, nu tror de visst att de kan rösta om vad var och en tycker om historiska frågor också.