Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

onsdag 10 mars 2010

Den osynliga skatten (Old news...)

Förmodligen kommer det tryckas mer pengar i 200-lappar än de 100-lappar som eventuellt förstörs.

Egentligen spelar det ingen större roll. Det kanske är så att det bränns/kasseras lika många hundralappar/enkronor som det trycks nya tvåhundringar/tvåkronor och att inflationen inte späds på.
Problemet ligger längre bak i tiden. Att vi "behöver" 200kr-sedlar och 2kr-mynt säger en hel del. Likaså att vi inte längre har 25-öringar, 10-öringar, 5-öringar eller 1-öringar.

Det är för små valörer för att vara till någon nytta idag. Eftersom inget är så billigt längre. Eller rättare sagt eftersom örets värde har sjunkit så mycket, vilket är ett lite mer praktiskt sätt att se på det.

För 50 år sen (?) var ett öre värt en liten kola. Idag är ett öre värt en hundradels kola, om inte mindre.
Och varför tappar saker i värde? Jo för att tillgången ökar, alternativt efterfrågan minskar. I det här fallet lär det inte vara det sistnämnda - pengar är ju alltid eftertraktat. Alltså har tillgången ökat. Rejält.

Varför gör man så då? Vore det inte bra att ha 0% inflation hela tiden?
Jo, det vore toppen! För oss vanliga människor.

Det vore lite sämre för den politiska toppen som inte skulle kunna trolla fram pengar för att strö omkring sig för att köpa röster.

Därför tutar de i oss att runt 2% inflation är perfekt. Det håller igång ekonomin sägs det. BULL.SHIT.

Inflation är bara bra för de första som använder de nya pengarna. De får mer pengar att använda utan att behöva höja skatterna eller nåt annat jobbigt. Sen blir våra besparingar mindre värda i takt med inflationen, vilket är speciellt kännbart nu när räntorna är så sjukligt låga. Sparkonton är rena förlustaffärer de senaste åren.

Det är ett stort problem att en viss grupp människor får trycka hur mycket pengar som helst medan det kallas "falskmynteri" om någon annan gör det.

Nu för tiden är det ju dessutom riktigt svårt att upptäcka de nya pengarna eftersom de inte behöver vara sedlar och mynt utan bara kan vara siffror på en datorskärm.


Herregud vad jag svamlar...

Inga kommentarer: