Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

onsdag 3 mars 2010

Färdigplockat i Sverige

Dyr sylt är att vänta.

Det lär inte bli många bärplockare i sommar. Brist på bärplockare => brist på bär => dyrare bär => dyrare sylt, saft och liknande.


Även om det mot all rimlig förmodan skulle bli normalmånga plockare så måste ändå bärinköparna höja priserna extremt mycket, så all svensktillverkad lingonsylt, blåbärssylt och hjortronsylt kommer att bli betydligt dyrare än idag i vilket fall som helst.


Nu var det iofs ett överskott av bärplockare förra sommaren (som det verkade från diverse tidningsartiklar i alla fall), men det här kan snarare göra saken värre. Hur ska thailändarna få reda på att ingen kommer vilja anställa dem i år? Redan förra året överskattade de behovet av plockare rejält.
Kanske LO som är så måna om "arbetare" (nej, det är de inte) bekostar en stor annonskampanj i thailand för att informera alla om att de måste stanna hemma. Hellre det än att jobba mycket och till låg lön jämfört med lokalbefolkningen i Sverige... Trots att det är rätt bra betalt med deras mått mätt.


Fattigdom och orättvisor bekämpas bäst med frihandel (både varor och tjänster), inte genom att stoppa folk från att jobba...

Inga kommentarer: