Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

torsdag 25 mars 2010

Somalia...

Det är oroväckande många våldsbrott som utförts av (f.d.) Somalier den senaste tiden. De senaste åren kanske man ska säga.

Att det beror på att Somalia ligger i Afrika och att afrikaner är av naturen lägre stående och mer våldsamma är en populär men förmodligen felaktig teori.

En del tror att det beror på att de är muslimer, eftersom det är en så våldsam religion med en rejäl nypa kvinnoförakt i. Till skillnad från kristendomen....Min teori är väldigt enkel och i mitt tycke helt logisk.

Det har pågått ett inbördeskrig i Somalia sedan 1988.

Det räcker så egentligen. Men jag ska ändå gå lite djupare.


De allra flesta (om inte alla) somalier som begår framförallt(?) våldtäkter men även en del mord är såna som nyligen har kommit upp i den ålder då brottskarriären brukar börja. De är alltså troligen födda i ett spann på +/- 3 år räknat från 1988. (Detta passar t.ex. in på "Nancys" trolige mördare, född exakt 1988.)


Detta säger oss att det finns en ganska/väldigt stor möjlighet att de här personerna har varit med om extremt hemska saker i unga år. Följderna av traumatiska upplevelser i barndomen är betydligt värre än jag gissar att de flesta tror. Det finns en väldigt intressant undersökning här. En sammanfattning av vad de kommit fram till finns här.
Bland annat finns en tydlig relation mellan "adverse childhood experiences" (negativa barndomsupplevelser) och rökning, intravenös droganvändning (sprutnarkomani) och självmordsförsök. Ju fler olika hemska händelser man varit med om som barn (föräldrar som skiljer sig, misshandel i hemmet, sexuella övergrepp osv.) desto större risk att man utsätter sig själv för något av ovanstående.


En inte så vild gissning är att 100% av de pojkar/män (med ursprung i Somalia) som figurerar i svenska brottsutredningar har bevittnat ett eller flera mord och/eller våldtäkter under sina första 5-6 år i livet. Kanske även själva blivit utsatta för det. Som om det inte vore nog bara att växa upp mitt i ett krig. Sånt sätter oundvikligen sina spår. Deras möjligheter till psykologisk hjälp att bearbeta såna minnen är säkert inte så stora.


Att de till slut går över en gräns och börjar återskapa det de själva utsatts för, eller sett andra bli, är egentligen inget konstigt alls. Det är bara tragiskt att det tillåts gå så långt. Även om de själva och deras föräldrar inte ser till att försöka få hjälp - förmodligen för att de inte har en aning om hur farligt det kan bli (men kanske försöker de utan att få något gehör) - borde ändå någon utomstående gripa in. Till exempel migrationsverket, som ju borde ha ganska bra koll på vilka som kommer från Somalia och är i "rätt" ålder för att börja bli farliga.

Kan det vara så att varken migrationsverket eller folk inom socialtjänsten förstår vilken inverkan traumatiska upplevelser i barndomen har? Kan det vara så att de sitter lamslagna och förtvivlade över alla dessa somalier som till synes utan anledning blir till våldsamma monster? Kanske de börjar fundera på om inte våldsamhet är ett medfött drag hos människor som kommer just från Somalia? Som en inte alldeles liten del av "svenskarna" verkar tro...


Sorgligt är det i vilket fall som helst, och jag lutar lite åt att hålla med en del flashbackare i deras idéer om att man bör undvika alltför många besök i områden med stor andel somalier... Det är inte många men det är en oroväckande andel "tickande bomber" som går omkring.


Relaterat:
FB, FB, FN, FN, SvD, Ex, AB

Inga kommentarer: