Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

måndag 30 november 2009

Slappa definitioner och människans litenhet

Det här med klimat-"forskning" (i praktiken rör det sig förstås om insamlande av statistik följt av rena gissningar) är en minst sagt luddig vetenskap.

Kolla bara på den här lilla artikeln. "2009 var ett av dom 5-6 varmaste åren någonsin".

"2005 kan bli varmaste året någonsin".

"2007 blir rekordvarmt".

"December 2006 varmast någonsin".


Det fortsätter ungefär i den stilen.


Visst är det lätt att bli skrämd av sånt, men det kräver att man verkligen kämpar för att inte tänka logiskt.Jag gör som vanligt och ägnar några minuter extra åt att tänka efter.

Jorden är med största sannolikhet ungefär 4 500 000 000 år. (4,5 miljarder)

Människan har funnits i ca 200 000 år, dvs 0.004% av jordens livstid.

Temperaturmätningar har gjorts på någorlunda global skala sedan 1850, vilket ger oss ett "sample" (tipsa gärna om bra översättning) på 150 år. Generöst räknat kan vi säga 200 år vilket ger en tusendel av människans existens, dvs 0.000004 % av jordens livstid.


Det är inte mycket.


Det kan jämföras med t.ex. 0.7 mm av Öresundsbron, 0.014 mm av Eiffeltornet, 1.7 meter av jordens omkrets eller 32 sekunder av mitt drygt 23-åriga liv.


Av nån anledning tycker jag inte att det skulle vara särskilt vettigt att dra stora slutsatser av ett så litet utsnitt. T.ex. tror jag att dom flesta vore rätt skeptiska om jag mätte höjdvariationer längs 1.7 meter av marken och konstaterade att marken tycktes sjunka 0.2 mm per cm på slutet av sträckan, och därför varnade om att jorden håller på att implodera.


Jag tror heller inte att det vore så uppskattat om jag bestämde att hela Öresundsbron måste asfalteras om p.g.a. dålig beläggning - efter att ha analyserat 0.7 mm precis där det råkade vara en spricka.Poängen är denna: TÄNK EFTER!!

Att jorden varit betydligt varmare än nu kan ses som ställt bortom allt rimligt tvivel eftersom den från början var en glödande klump...


Det kan vara så att människan har en liten (minimal) del av "skulden" för den senaste eventuella höjningen, men SO WHAT?!

Hade kossorna gett tusan i att utvecklas på ett så dumt sätt att deras matsmältning ger upphov till en massa metangas så skulle "växthusgaserna" minska betydligt, likaså om skogarna kunde brinna lite smartare och därigenom minska röken.

Människans ångmaskiner, bensinmotorer och liknande framsteg är en lika naturlig del av jordens utveckling som skogsbränder, vulkanutbrott och alla arters uppkomst och utrotning.


Det varmaste året på jorden inträffade med stor sannolikhet för mellan 4,4 och 4,5 miljarder år sedan. Inte 2005 eller 1998.

5 kommentarer:

Emelie sa...

Stickprov skulle jag säga, men det är en definitionsfråga.

Translator at your service.

Trogen läsare sa...

Vackert skrivet!

Anonym sa...

Vilket svammel. Om du faktiskt vill läsa lite om ämnet kan du kolla

www.skepticalscience.com


/Jake

Niklas sa...

Tack för tipset, såg ju ut att vara en helt opartisk källa till information...

Anonym sa...

Skönt att se att det finns fler som vågar och klarar att tänka själv.