Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

tisdag 10 november 2009

Humorist/Psykolog/Socialist

Ja, vad ska man säga... Socialister som försöker analysera kapitalism ser inte verkligheten för alla halmgubbar dom slänger omkring sig.

"Den fria marknaden har gjort föga för tredjedelen av världens människor som lever under eller nära svältgränsen."

Nej, men det är heller inte så konstigt när så gott som hela den tredjedelen lever i nån slags semi-demokrati, ofta stängd mot omvärlden för att "skydda" den egna befolkningen från globalisering och kapitalism. Inte sällan är det dessutom nån diktator som sitter och håvar in alla eventuella biståndspengar. Förresten, hur mycket bistånd tror ni skulle gå till dessa länder utan kapitalism som gjort en del andra länder väldigt rika?
"Den förbättring som skett de senaste 200, 100 eller säg 25 åren beror inte på kapitalismen, utan på den industriella och tekniska utveckling som skett – och som lika bra kan ske i ett icke-kapitalisiskt samhälle (vem var först i rymden?)."


Frågan är inte vem som var först i rymden utan varför. Anledningen stavas "kalla kriget". Muskler skulle spännas. Teknologi skulle utvecklas för att kunna döda varandra snabbt och effektivt. Sånt kan icke-kapitalistiska samhällen utveckla.

All annan utveckling sker för att ge konsumenterna vad dom vill ha. Inga "konsumenter" vill ha bomber (nånsin) eller rymdraketer (ännu), därför kan icke-kapitalistiska samhällen hänga med ganska bra på dom områdena.

Allt annat...not so much.

Tycker socialist-psykologen att rakettekniken har hjälpt folk i allmänhet mer än saker som ångmaskiner, glödlampor, kylskåp, TV, internet eller mobiltelefoner, som utvecklats i den fria marknaden på grund av att kunder efterfrågat det?Dock är det betydligt bättre att gå till dom grundläggande argumenten för att inse kapitalismens överlägsenhet när det gäller samhällsordning.


Våld är fel, dåligt, omoraliskt.

Kapitalism är det enda samhällssystem som bygger på annat än våld. Nämligen frivilliga utbyten mellan människor. Därför är det det enda moraliska systemet.

Inga kommentarer: