Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

söndag 6 april 2008

För slumpmässigt för att vara slump?

Många kreationister har som argument att "det är alldeles för många parametrar i universum som är helt exakt rätt för att det ska ha kunnat blivit så genom en slump!"...


Då har dom nog förmodligen inte klart för sig vad "sannolikhet" egentligen är för något.


Om vi för enkelhetens skull säger att chansen för att alla molekyler ska ha exakt rätt egenskaper och alla grundämnen ska finnas i exakt rätt proportioner för att det här universumet ska uppstå från ingenting är 1:100.000.000.000, alltså en på hundra miljarder.

Det är en VÄLDIGT liten chans, inget snack om saken.

Grejen är bara den, att även om chansen är 0,00000000001 så är den ändå större än 0 och därför KOMMER den nån gång att inträffa!


Bygger du en tärning med 100 små ytor istället för dom vanliga 6 (det skulle se ut som en lite kantig boll) så skulle du rent statistiskt få exakt nummer 43 senast efter 100 kast. Med diverse statistiska variationer så kanske du skulle behöva 150 kast men troligen inte mer. Skulle du kasta tärningen i all oändlighet så skulle du garanterat få 43 till slut. Du skulle t.o.m. få 43 100 gånger i rad någon gång. Otroligt osannolikt men det skulle nån gång inträffa.


Nu när vi rett ut den lilla saken så kommer nästa fråga:

Vilket försök i ordningen var det som utmynnade i vårt universum?

Omöjligt att svara på, men det bör rimligtvis (om vi håller fast vid siffran 1:100.000.000.000) vara ungefär det hundra miljardte försöket.

Det har kanske skapats hundra miljarder andra universum före vårt, men som inte lyckats på samma sätt som det här. Kanske har dom andra bara försvunnit lika snabbt som dom kom fram när det inte fanns några förutsättningar för liv, kanske finns dom parallellt med vårt, väldigt svårt att ta reda på.

Säkert finns det nåt universum som har betydligt bättre förutsättningar för liv än det här, där kanske varje planet är befolkad av nån slags tänkande, mobila tingestar. Möjligen kolbaserade men kanske även uppbyggda av nåt helt annat ämne som är totalt okänt för oss eftersom det inte finns i vårt universum. Hela deras värld skulle troligen inte ens uppfattas av oss då den vore totalt annorlunda. Kanske finns den här runt omkring oss fast vi ser inte den och den ser inte oss?

Tål att tänkas på.

Jag tycker det här "urartade" helt okej, även om det kanske blev något rörigt ibland. Frågor och kommentarer mottages tacksamt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att sannolikheten är större än noll innebär väl inte att den med nödvändighet måste inträffa. Bara att möjligheten att den inträffar finns vid varje försök.

"Om vi för enkelhetens skull säger att chansen för att alla molekyler ska ha exakt rätt egenskaper och alla grundämnen ska finnas i exakt rätt proportioner för att det här universumet ska uppstå från ingenting" (Hur kan man förutsätta att det finns molekyler, om man utgår från att universum uppstår ur ingenting?) "är 1:100.000.000.000, alltså en på hundra miljarder." Vem har räknat ut det?

Niklas sa...

Ingen har räknat ut det, om du läser ordentligt så ser du att det är något jag bara höftar till med för att få nån slags siffra att utgå från. Kan lika gärna vara 1:999.999.999.999.999......

Sannolikhet större än 0 betyder att "möjligheten att den inträffar finns vid varje försök." precis som du säger, och därmed betyder det också att vid ett oändligt antal försök så kommer det till slut att inträffa. Om du däremot försöker uppnå nåt med sannolikhet 0 så kommer det aldrig hända oavsett hur länge du håller på.

Låt mig vända lite på frågeställningen, vem har skapat vårt universum? "Gud" vem är isåfall denne "Gud"? Och varför är sannolikheten större för att en "gud" plötsligt får för sig att skapa en ny värld än att denna värld skapar sig själv?

Såna här saker är så klart näst intill omöjliga att svara på men man kan alltid fundera lite.