Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

torsdag 3 september 2009

Staten vill få bort alkoholism, spelberoende och arbetslöshet

Fel, fel och åter fel.

Tyvärr, ni som tror på dom här myterna och därför tycker att staten är "god" - ni är lurade.


Myt: Systembolaget finns för att begränsa alkoholkonsumtionen.
Verklighet: Systembolaget finns för att dra in pengar åt staten. Att det minimalt minskar alkoholkonsumtionen genom att det blir lite krångligare (men långt ifrån omöjligt) att få tag på mer sprit mitt i natten är bara en bieffekt.


Myt: Svenska Spel finns för att minska spelberoendet.
Verklighet: Svenska Spel vill inget annat än att så många som möjligt ska spela så mycket som möjligt, helst mer än dom har råd med. Det enda Svenska Spel gör "för att minska spelberoendet" är att lägga nån tiondels procent av sin omsättning på att driva en liten kampanj som kallas "Spela lagom" (vilket i deras fall betyder "spela tills pengarna tar slut, låna eventuellt lite och sluta sen") som marknadsförs stenhårt med hjälp av en liten (och då menar jag LITEN) text i alla tryckta annonser för deras spel.

Observera att i radioreklamen sägs inte ett ord om att man ska spela lagom. Där uppmanas man bara till att vara med i "sveriges största fotbollsklubb" genom att spela på stryktipset.


Myt: Staten vill att alla ska ha ett jobb och därför finns t.ex. arbetsförmedlingen.
Verklighet: Staten vill självklart inte att ALLA ska ha jobb. En ekonomi där alla har jobb är ingen frisk ekonomi för där finns inget utrymme för expansion och nysatsningar. Dock är jag tveksam till om det är den aspekten staten (i form av regeringen) tänker på när dom vill ha lite arbetslöshet. Det främsta målet med arbetslöshet (framförallt för vänsterblocket) är att arbetslösa är väldigt lättförtjänta röster. En arbetslös person är i ett väldigt utsatt läge och kommer med stor sannolikhet rösta på det parti vars politik han eller hon tror kommer göra att han eller hon får ett jobb. Att säga att ens egen strategi är den som ger flest nya jobb är ett lätt sätt att fiska röster. Det är svårt att motbevisa påståendet. Det är betydligt svårare att fiska röster av människor som redan har jobb, eftersom det är svårare att veta vad dom vill ha. "Vård, skola och omsorg" är ju en klassiker som nästan alla värdesätter, men i övrigt är det inte lätt att lova guld och gröna skogar till den som redan har det bra. I värsta fall kanske folk börjar ifrågasätta om staten verkligen behövs. Politikerna vet förstås allt det här och har det i bakhuvudet hela tiden. Allt blir så mycket enklare för dom om många går utan jobb.Inspiration till inlägget: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/artikel_3456247.svd

2 kommentarer:

Sandra sa...

Tjänar staten verkligen mer på alkoholism, spelberoende och arbetslöshet än vad den faktiskt förlorar på det?

Sandra sa...

Kan för övrigt tillägga att många hemlösa har problem med någon typ av missbruk. Inte alla, men många.

Och jag vet inte vad du säger, men låter inte det här som en ganska kostsam historia?

http://www.dn.se/sthlm/en-miljon-per-manad-sparas-pa-hemlosa-1.945191