Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

torsdag 9 juli 2009

Sicko

Till att börja med påstås det vara en dokumentär. Ack så fel. Det är en propagandafilm. Därmed inte sagt att den består av lögner eller så, men den låter inte en enda "motståndare" komma till tals förutom i några korta klipp som enbart är med i syfte att visa hur dumma dom är.


Läkarna och advokaterna som jobbar åt sjukförsäkringsbolagen får order om att så långt det bara går försöka hitta kryphål eller omständigheter som gör att försäkringen inte ska gälla. Det är ungefär som den svenska statliga försäkringskassan gör. Nästan exakt lika faktiskt.


Det stora problemet med det amerikanska systemet är att de stora medicin- och sjukförsäkringsföretagen kan "köpa" lagar och regleringar som passar dem genom att muta tillräckligt många politiker. Utan någon statlig inblandning hade detta inte varit möjligt.

Grundproblemet är att staten överhuvudtaget är inblandad.


Kanadensaren som var i Florida (lyckos) och spelade golf men blev skadad och fick flygas hem för vård, han sa att det var gratis. Dock glömde han visst räkna dom hundratusentals kronor han betalt genom åren för just den servicen.


Sen var det rent motbjudande att se och höra fransmannen som bodde i USA utan sjukförsäkring (inte smart) och flyttade hem till Frankrike när han blev sjuk för att utnyttja gratisvården där utan att ha betalt ett öre i skatt i landet. Dessutom tog han 3 månader ledigt med full lön varav 65% betalades av staten med - just det - andras pengar. För att åka till rivieran och sola och bada. Just det perfekta exemplet på varför jag inte vill betala för alla.

Efter det orkade jag inte kolla så engagerat och tänka på saker att kommentera. Kubaresan var väl rätt kul förutom att dom glömde påpeka att dom som jobbar på sjukhusen där förmodligen tjänar en bråkdel av vad amerikanska läkare gör och att det därför inte är lika dyrt att ge alla vård.


Sammanfattning:

Sicko är förmodligen rätt kul för den som tror att socialistisk sjukvård är det ultimata eftersom dom får en massa argument för men inga emot. Jag tror dock varken att socialistisk eller "amerikansk" sjukvård är det ultimata. Jag är nämligen av den uppfattningen att allt kan bli bättre hela tiden och därför är det perfekta sjukvårdssystemet ännu inte uppfunnet och kommer heller aldrig bli. Däremot finns det en sak jag kan lova: inget bättre kommer att utvecklas i händerna på staten.


Nå Emelie, nu är det dags för dig att läsa den där serien och lära dig ett och annat om ekonomi! ;)
Eller kritisera stenhårt, I can take it. (Eftersom det inte är jag som gjort den. ;) )

2 kommentarer:

Emelie sa...

Jävla skit, nu måste jag ju göra det också. Jag har lite dålig koll på Adam Smith. Det var ett tag sen vi hade Nationalekonomi i Samhäll C. Mer än ett år sen faktiskt. Typiskt.

Niklas sa...

Hihi, livet är hårt ibland. =)