Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

onsdag 15 juli 2009

Lär dig räkna med Åsa och Roland!

Fast det är bättre om du lär dig räkna som en normal människa först.
http://helahalsingland.se/bollnas/1.1199704

Exempel 1:
"- Att det ekonomiska läget beror enbart på den internationella finanskrisen håller inte. Sverige lånar bara i år 130 miljarder för att bland annat sänka skatten för de som tjänar mest i stället för att satsa på utbildning och jobbstimulerande åtgärder. Moderaternas politik är skrämmande, säger Roland Bäckman."

Låt oss ponera att Roland anser att "de som tjänar mest" är de 10% som tjänar mest. Det betyder att de 900 000 personerna skulle få sänkt skatt med 144 444 kronor i snitt. Tveksamt om det händer. Här har socialdemokraterna i fråga sett två saker och dragit en felaktig slutsats.

1. Sverige lånar 130 miljarder.
2. Skatten sänks för de som arbetar. De som tjänar mest tillhör förstås den här kategorin.

Lite som att säga "Roland Bäckman kommer från Ljusdal och är socialdemokrat, alltså är alla från Ljusdal socialdemokrater och heter Roland". (måste jobba lite på mina metaforer)Exempel 2:
"Socialdemokraterna i Gävleborg vill se en satsning i storleksordningen drygt 300 miljoner kronor till kommunerna i länet under 2009 och 2010. Det skulle resultera i upp emot 1 000 nya jobb."

Det här kanske inte direkt har så mycket med matematik att göra, men är ändå lite intressant för att belysa socialdemokratins "tänk".

300 miljoner kronor ger 1000 jobb med 300 000 kronor i årslön, helt korrekt. Fast vi får förstås räkna bort minst 10% (och då är jag snäll) i onödiga kostnader och allmänt slöseri just för att det är kommuner som ska hantera pengarna. Så låt oss säga att 270 miljoner går till just löner för jobben, det blir 1000 jobb med 270 000 kronor i årslön, helt okej.

Frågan som poppar upp i mitt lilla liberala huvud är då: Vad ska dessa 1000 personer jobba med?

Det är sånt socialdemokrater inte tänker på. De säger "vi ska ha X nya jobb", inte "vi behöver x städare/arkitekter/sjuksköterskor".

Så länge de får lägga skattepengar på att försörja såna som inte har ett jobb för tillfället så kan "jobbet" lika gärna vara att sitta på en parkbänk och mata fåglar. Vad bra! Det kan vi kalla "miljö- och naturkonsult" så kan vi skryta med att "socialdemokraterna satsar både på miljö och jobb - anställer 1000 nya miljö- och naturkonsulter!"


Att ge folk jobb för jobbets skull, det är ungefär som att jag skulle gå till närmsta pizzeria och betala bagaren 55 kronor för att han ska slänga en degklump och lite ost i sopkorgen.I min värld anställer man folk för att de behövs, inte för att de behöver ett jobb.

Inga kommentarer: