Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

söndag 25 maj 2008

Lite dum myt

På Mythbusters nyss testade dom en myt som förklarades på ett väldigt dumt sätt tyckte jag. Det handlade om följande:

Ett plan står på ett "löpande band", alltså marken under planet rör sig i motsatt riktning mot planet.
Bandet och flygplanet rör sig i samma hastighet, i det här fallet flygplanets "take off speed" = hastigheten där planet lättar från marken.
Planet lyfter.


Det fetstilta är det som är dumt formulerat, då dom inte går att jämföra. Flygplanets hastighet mäts i airspeed, alltså vilken hastighet vingen har relativt till luften som den går igenom. Bandets hastighet mäts i hur fort det rör sig i relation till marken bredvid.


I mytbeskrivningen menar dom inte "planets hjul rör sig i samma hastighet som rullbandet rör sig i motsatt riktning" utan "planets vinge rör sig framåt med samma hastighet som rullbandet rör sig bakåt - hjulen rör sig alltså dubbelt så fort som rullbandet".

När jag först hörde/såg vad myten gick ut på tänkte jag direkt att det självklart är omöjligt för planet att lyfta om hjulen rör sig i samma hastighet som bandet. Hastigheten jämfört med luften blir ju då ca 0 km/h eller mph eller knop vilket man nu föredrar, förutsatt att det är någorlunda vindstilla. En vinge i 0 knop lyfter inte.

Lika självklart som det var omöjligt blir det istället möjligt när det handlar om airspeed för flygplanet. Det lyfter ju vid t.ex. 65 knops lufthastighet oavsett om marken under står stilla eller rör sig bakåt med 65 knop.


Dagens avsnitt var väl rätt ok i övrigt, men inte nåt av dom bättre. Ganska intressant att 10% av mjölbaggarna överlevde en radioaktiv strålning på 100.000 Rad. En människa dör visst av 1.000.

Inga kommentarer: