Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

fredag 9 maj 2008

JA!

Jag är helt övertygad om att "klimatförändringen" är ett fullt naturligt steg i jordens utveckling. Under alla år har klimatet på olika platser på jorden varierat väldigt mycket, därför skulle det snarare vara väldigt konstigt om det plötsligt SLUTADE förändras nu bara för att vi människor har börjat mäta och spara temperaturnivåer.


Nä det här har nog mest att göra med människans vilja att allt ska vara precis som det "alltid" har varit, och rädsla för förändringar.


Jag förnekar inte klimatförändringarna, jag accepterar dom som en naturlig process.
Jag förnekar däremot att människans utsläpp skulle ha så mycket med det att göra som många tror. Självklart är det en av alla variabler men jag tvivlar oerhört starkt på att det skulle vara en avgörande faktor.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen förnekar att jordens klimat har förändrats förut. Förändringarna har visserligen varit dramatiska, men de har gått väldigt långsamt (med vår tidsuppfattning). Det vi ser idag är en så extremt snabb förändring att den omöjligt kan förklaras utifrån naturliga cykler. En medeltemperaturförändring på flera grader på det i sammanhanget futtiga 100 år är mycket oroande. Vi gör hela tiden av med mer energi än vad som tillförs våran jord. Detta kan inte forstätta då det i längden är en omöjlig ekvation. Ett flertal kulturer har gått under för att de slutat tänka långsiktigt i sin resursförbrukning. Då har problemen varit lokala. Idag gör vi samma sak, fast på global nivå.

/Olof

Anonym sa...

Det är helt fel att temperaturförändringar inte har skett lika snabbt tidigare. Det finns exempel historiskt när temperaturen förändrats 9 grader på ett sekel. Sen existerar inte heller en medeltemperaturförändring på flera grader överhuvudtaget, temperaturen har ökat ungefär 0.7 grader de senaste 100 åren, detta är absolut inget konstigt alls. De prognoser som talar om 3-6 graders ökning fram till 2100 är inget annat än gissningar, det enda vi vet är att de har fått en extremt dålig start, vi har en negativ temperaturtrend sedan 1998. Avvikelsen för förra månaden, april, var +0.015 grader, en utomordentligt icke-alarmerande avvikelse. Att resurser i allmänhet tar slut är bara tramseri. När en resurs börjar bli ovanlig kommer priset på den öka, då kommer användningen minska och alternativa teknologier kommer att börja användas. Vi ser redan nu framväxten av teknologier som är baserade på förnyelsetänkandet, "resursproblemet" är självreglerande.

/Måns

Anonym sa...

Jag förstår inte hur man kan acceptera dessa klimatförändringar som en naturlig process. Jag anser inte att det är så svårt att se sambandet mellan alla gifter som är resultatet av vad människan gör och den radikala förändringen av vårt klimat. Polarisen smälter och kommer ganska snart att vara ett minne blott! Tror inte att det är meningen.. man har ju läst sedan några år i olika artiklar att temperaturen kommer att stiga något fruktansvärt. Befolkningen i södra Europa kommer att längta till sina semestrar i "svala, sköna Norden" där det "bara" är 40 grader varmt..... Det är ingen framtid jag önskar mig, mina barn eller barnbarn eller någon annan för den delen. Bara att inse att klimatförändringarna har med vårt handlande att göra.

Anonym sa...

"Sambandet mellan alla gifter ... och den radikala förändringen av vårt klimat" Snälla nån, vari skulle den radikala förändringen av vårt klimat ligga? Det är något lite varmare än för hundra år sedan, men å andra sidan betydligt kallare än på vikingatiden när vikingarna odlade på Grönland. Klimatet ändras hela tiden, varför envisas med att det enda som är normalt är hur det var för 50 eller 100 år sedan? Gifter? Koldioxid, är inget gift, utan en i atmosfären naturligt förekommande gas. Polarisen smälter varje år och växer på vintern. De som litar på massmediala sensationshistorier om att temperaturen kommer stiga något fruktansvärt tycker jag synd om, fakta är att temperaturen steg marginellt fram till 1998 och att den sedan börjat sjunka igen.

/Måns

Niklas sa...

Roligt med så seriös argumentation från båda sidor till skillnad från den pajkastning som ibland finns när man diskuterar det här. =)

Olof blandar nog ihop begreppen lite, energi är inget vi "gör av med" då det varken går att tillverka eller förbruka energi, bara omvandla.
Däremot använder vi riktigt mycket olja och det tycker jag är dåligt precis som så många andra. Problemet är bara att vi ännu inte har kommit särskilt långt i utvecklingen av andra energikällor. Personligen hoppas jag mycket på solenergi men där är det som sagt en hel del kvar.

Däremot är oljebristen en sak och klimatförändringen en annan.

Niklas sa...

En hel del forskande alltså.. På näst sista raden...