Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

fredag 19 juni 2009

"Gud"...

Hmm.

Säga vad man vill om ordet "Gud" men känslor väcker det.

För det mesta hat och skräck förstås, eftersom det är vad "han" mest står för.



Jag har egentligen inget emot folk som tror på gudar eller andra sagor. Bibeln är t.ex. en fantastisk fantasy-historia med en hjälte som inte går att döda och diverse mirakel och trolleritrick.


Det sorgliga blir när det tas på allvar, som om det skulle handla om VERKLIGHETEN och om SANNING!


Riktigt obehagligt blir det när små barn indoktrineras med en totalt falsk världsbild och oftast blir skadade för livet. Dom får veta att gud är god så länge man gör som han (eller ens föräldrar eller präst) vill, men annars väntar eviga plågor och lidande i helvetet. Inte så snällt att lura i små barn sånt när dom har väldigt bristande förmåga till kritiskt tänkande.


Jag hävdar bestämt att om alla slutade säga nånting om religioner till sina barn innan dom var 14-15 år åtminstone, då skulle världens religioner dö ut inom 100 år.


Den med minsta förmåga till kritiskt tänkande och faktagranskning förstår ju att t.ex. kristendomen är lika verklig som Harry Potter-böckerna eller Narnia eller Sagan om ringen. Dvs inte alls.


Men som sagt, inget ont om er som är kristna, muslimer, judar, hinduer eller vad det nu må vara. Jag förstår att det är för att ni inte vet bättre och lider lite med er. Men när ni börjar förklara för en 3-årig pojke att han kommer till helvetet om han ljuger eller ifrågasätter Guds existens, då förlorar ni allt medlidande och respekt.


(Det här inlägget är egentligen bara en skamlös jakt på läsare genom "veckans bloggtema")

11 kommentarer:

Emelie sa...

Vad är det du försöker säga? Vadå? Att inte Hogwarts finns? Hur menar du nu? Jag VET att min nimbus 200 KAN flyga. Så det så!

Niklas sa...

Klart du vet! På tal om det finns en bra podcast från freedomainradio om det här med varför en del "försöker övertala" kristna att inse verkligheten istället för att bara låta dom vara. En otroligt bra metafor tas upp. Ska skicka den till dig direkt!

Sandra sa...

En väldigt ensidig bild av vad religion står för. Tror du att fenomen som regeletik och skräckpropaganda skulle försvinna om det vi klassar som religion gör det?

Niklas sa...

Knappast försvinna, men utan det hade det inte funnits, åtminstone inte i nuvarande form.

Sandra sa...

Hur skulle en annan, eventuellt mer önskvärd, form se ut då?

Niklas sa...

Den mest önskvärda formen vore självklart den som inte finns alls.

Och hur det skulle se ut är ju otroligt svårt att säga eftersom det inte är så.


En vild gissning är väl att nån som vill kontrollera andra skulle hitta på nåt annat att skrämma upp andra med. Sen om det är ett flygande spaghettimonster eller ett brinnande underjordiskt rike som väntar alla som inte gör som man säger, det är mer oklart.

Sandra sa...

Men då handlar det ju mer om människor och hur de fungerar än om begreppet religion?

Niklas sa...

Då handlar VAD om människor och hur de fungerar?

Sandra sa...

Problemet som du beskriver i inlägget (falska världsbilder, indoktrinering, skräckpropaganda).

Niklas sa...

Absolut. Utan människor - inga falska världsbilder. Utan människor - ingen indoktrinering i dessa falska världsbilder. Utan människor - ingen skräckpropaganda.


Däremot kan man inte säga att religioner är ett måste för att samtliga ovan nämnda saker ska existera.

Fast för att återkomma till frågeställningen i din första kommentar, "Tror du att fenomen som regeletik och skräckpropaganda skulle försvinna om det vi klassar som religion gör det?"

Det är ungefär som att fråga om fenomen som sylt skulle försvinna bara för att det vi klassar som frukt och bär gör det. Självklart inte, eftersom fenomenen/t i sig kan skapas av annat, t.ex. sylt av potatis eller skräckpropaganda från miljöaktivister.

Sandra sa...

Okej. Då har du konstaterat att vi kan få dras med sylt oavsett hur det står till på den religiösa fronten.

Följdfråga; är det något som i dina ögon gör religion värre än övriga sörjor, eftersom det trots allt är det ämnet som du väljer att ta upp här?