Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

torsdag 25 juni 2009

I've been thinking

Om jag vill ha en minimal stat som bara sköter det allra viktigaste, nämligen att försvara folks rättigheter, då ska den alltså stå för polis, militär och rättsväsende.

So far so good. Eller?


Om staten har monopol på våld så kommer den dra till sig...tadaaaa, folk som vill utöva våld.

Varför skulle inte polis, militär och rättsväsende kunna skötas privat? Egentligen? Vad är så magiskt med staten som gör att den klarar av att hantera något som inte nån annan klarar?


Jag börjar mer och mer inse att svaret är "inget". Den klarar uppenbarligen av det mesta sämre än dom flesta andra.


Därför, minimalstat = nja. Anarki = troligen.

Inte helt säker än, men det kommer nog klarna inom dom närmsta månaderna.


Hur som helst kommer mitt stöd för minarkistiska (minimal-stat-förespråkande) Liberala partiet vara oförminskat ända till den dag vi lever i en nattväktarstat. Alltså med största sannolikhet resten av mitt liv.

När vi är där kan frihetskampen växla upp till nästa steg.

2 kommentarer:

Emelie sa...

Mitt förslag till varför staten klarar det bättre är... okej, du kommer tycka det är dumt men jag säger det ändå... att vi har valt regering men vi har inte valt våra företagsledare. Så var det med det.

Niklas sa...

Ja, det var faktiskt dumt. Företagsledare har vi exakt lika mycket/lite möjlighet att välja. Vi väljer att handla varor och tjänster från vissa specifika företag och deras ledare "väljer" vi just genom detta.

Dessutom, har vi verkligen valt regering? Så vitt jag vet har inte DU valt regering. Du valde nåt annat men tvingades till den nuvarande på grund av såna som jag. Men det är ok med dig, eller?

Dessutom väljer man inte regering, man lägger sin meningslösa röst på någon för att just han eller hon eller dom ska göra det bättre för en själv eller ens egna intressen. Politiker köper röster för löften som sen inte kan uppfyllas. I den mån dom trots allt kan uppfyllas så måste dom ändå kompromissa bort något, så i praktiken är det ganska så meningslöst vilka man röstar eller inte röstar på.


Som jag redan nämnt några gånger: Vilket av riksdagspartierna (samt SD) man än röstar på så kommer resultatet att bli en socialistisk stat men med lite olika nyanser av rödbrunt.




Nu när jag tänker efter var det inte ens nåt som hade med ämnet att göra egentligen, men för att haka på ämnet igen: Väljer vi våra poliser? Väljer vi våra militärer? Om så, hur kan vi veta att vi väljer rätt? Har vi kompetens nog att avgöra vilka som är lämpliga till dessa yrken?