Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

onsdag 3 december 2008

Är det verkligen en statlig angelägenhet att driva företag med stora förluster?

Hela jag från topp till tå och mitt kapitalistliberala hjärta skriker NEJ!

Klart det inte är.


Det är inte en statlig sak att driva nåt företag alls förutom det stora bamseföretag som är landet.

Allra minst bör man ta över företag som håller på att krascha hårt och tungt efter att ha halkat efter många konkurrenter när det gäller teknikutveckling och "smarthet" när det kommer till att välja vilka produkter man ska erbjuda.


Om t.ex. Ericsson bestämmer sig för att lägga in flera stora satsningar på att producera mängder med nya sändare för det gamla hederliga NMT-nätet vilket ofelbart skulle visa sig gå åt skogen, ska då svenska staten köpa upp Ericsson för att pumpa in mer pengar bara för att dom ska få fortsätta existera "eftersom dom alltid har gjort det"?

No fucking way.



Volvo och Saab kunde ha blivit nåt bra om dom för ungefär 10 år sen gjort nåt vettigt som t.ex. satsa på mindre bilar och/eller "snålare" bilar. Dom valde att fortsätta hålla på enbart med stora schabrak som drar massvis med bensin eller etanol och dessutom kostar för mycket. Nu får dom betala priset för sin dumma strategi.


Sen att dom som bestämt strategin kanske råkar sitta i Detroit eller nåt sånt, det har inte mycket med saken att göra.


Världen förändras, som jag tjatat om hundra gånger förr. Är det inte klimatet som förändras så är det respektive länders ekonomiska läge. Den påstådda värmen kompenseras här uppe med en ekonomisk istid, det passar väl bra?


50-100.000 nya arbetslösa i Sverige under hösten/vintern/våren låter väl inte helt orimligt, men sånt händer. Svackor kommer och går, det vänder uppåt igen förr eller senare. Förr om man tar tag i det och gör nåt vettigt, t.ex. flyttar dit det finns jobb. Senare om man sitter och väntar ut det. Vem vet, det här kanske är starten på en lång mörk tid med fattigdom och krig som håller i sig flera decennium. Eller så tar det slut redan om några månader.


Det enda som är säkert är att vi kommer märka vad som händer.




Som vanligt svamlar jag loss om allt möjligt när jag väl kommer igång...

Inga kommentarer: