Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

lördag 10 april 2010

Till vilken nytta?

Det är symptomet som behandlas, inte orsaken bakom.

I faktarutan står det "resultatet blev att de som opererats hade 16 procent lägre vikt efter tio år medan de andra deltagarna ökat med 1,6 procent under samma tid" men det handlar ju om ett snitt. Dessutom, de som opererats hade med största sannolikhet en vikt 6-12 månader efter operationen som var minst 30-50% lägre, och har alltså gått upp ganska ordentligt under de följande 9 åren. Förmodligen har de opererade ökat mer än de icke-opererade.


För en del, som klarar att bryta gamla vanor och starta ett helt nytt liv efter operationen, kan det säkert vara bra (förmodligen livsviktigt) att få en magsäcksförminskning. För andra, not so much. Visst, det kan nog ge en tillfälligt bättre hälsa och några extra år i livet, men efter ett tag är allt som förr igen om man inte "sköter sig".


Fettet sitter på kroppen, men det kommer från huvudet. Det är där behandlingen borde fokuseras.Förresten, är det inte självklart att kirurger säger att "operation är det enda som fungerar"? Om en mjölkbonde säger att all vätska utom mjölk gör dig sjuk, tror du på honom?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag bugar inför din vishet, även om inga alternativa metoder erbjuds.
Klart man litar på läkaren. Denna har ju många års utbildning inom sitt skrå. Det har inte bonden. Denne har ju endast arbetat hela sitt liv med jordbruk.
En fettoperation är ännu en form av beroende. Från matberoende till auktoritetsberoende. Du "kunde inte" kontrollera din vikt, nu ska du kontrolleras av läkarvetenskapen satta metoder.
Du kan lära dig att möta din rädsla och ångest som är upphovet till ätandet och frisläppandet av endorfiner. Men då behöver personen möta hungern som har varit reflex-svaret på ångesten och låta den passera.
Stillsamt betrakta hungern och säga "Aha, där är min ångest igen. Vad är jag rädd för?". På så sätt löper man inte linan ut och handlar på impulsen att äta, utan betraktar impulsen och följer vågen bakåt till sin källa.
Man sparar operationstid, sin egen eller det offentligas plånbok, samt sin hälsa!
Eftersom läkarna kan sysselsätta sig med annat (flörta med assistenterna), tjänstemännen kan allokera resurserna till annat och du sparar matkontot. Använd pengarna till en resa när du förlorat den vikt du ätit dig till.

Anonym sa...

Operationen krymper magsäcken och på så sätt får man i sig mindre mat och går ner i vikt. En magisk alternativ metod med exakt samma resultat och utan operation är då att äta mindre mat.

Jag är ett geni!