Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

torsdag 29 april 2010

Bensin och "alternativa bränslen"...

Jag har lite smått tappat lusten att skriva nåt om det här nu, men jag tycker löften ska hållas (till skillnad från 100% av aktiva svenska politiker och i stort sett lika stor andel "vanliga människor" som fortsätter rösta på dem) så här kommer en liten kommentar i alla fall (som blev längre än jag trodde, därav test av "läs mer"-grejen).


Till att börja med kan vi konstatera en sak. Bensinskatten höjs inte för att folk ska använda mindre bensin. Den höjs för att dra in pengar till alla andra idiotiska saker som de rödgröna hotar med.Maria Wetterstrands eget påpekande om att det bara blir 49kr dyrare i månaden är ett ypperligt bevis för det.

Samtidigt säger hon också att "vi ser det som en ödesfråga för ett glesbefolkat land som Sverige att vi drastiskt minskar användningen av bensin och diesel. Priserna på olja riskerar att stiga till väldigt höga nivåer om fem tio år, och vi vill börja omställningen innan dess."

När staten bestämmer vad saker och ting ska kosta för att befolkningen ska agera på ett eller annat vis kallas det planekonomi. Det har testats i stor skala flera gånger på olika platser i världen och slutar alltid med katastrof, vilket är självklart om man funderar på det ett par sekunder.

Precis som M.W. påpekar kommer priset på olja att stiga alldeles på egen hand ju närmare "slutet" vi kommer, dvs. när vi MÅSTE gå över till andra energikällor. Det är ofrånkomligt så länge oljemarknaden är någorlunda fri (vilket den i och för sig knappast är idag heller).

Det där "om fem-tio år" ska vi ta med en nypa salt, milt uttryckt. Tyvärr hittar jag inga källor just nu, men så vitt jag hört har det ett flertal gånger de senaste 50 åren sagts att "oljan tar slut inom 10 år". Alla såna bedömningar görs baserat på kända oljefyndigheter och baserat på aktuell årsförbrukning i världen. Det stämmer alltså inte för fem öre. Som jag sagt tidigare och "många med mig": oljan tar aldrig slut.


Den enda anledning som kan anses "inte totalt ologisk" för att okynnes-höja priset på kolbaserade bränslen med hjälp av skatter vore om koldioxiddriven höjning av jordens temperatur var fastställt bortom allt tvivel. Då kanske det vore "nästan okej". Men skulle det verkligen vara så, och om det vore ett överhängande hot och inte "eventuellt 1 meter högre havsnivå om 100 år" så skulle nog gemene man dra sig för att släppa ut koldioxid alldeles på egen hand.Lite länkar:
http://www.dn.se/nyheter/valet2010/vill-hoja-skatter-med-11-miljarder-1.1084695
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/wetterstrand-bensinskatten-har-storre-stod_4635939.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/wetterstrand-bensinskatten-har-storre-stod_4635939.svd

Inga kommentarer: