Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

fredag 30 april 2010

Låt folk ta betalt för organen!

Måhända en ganska djärv ståndpunkt i dessa tider när "organhandel" ses som nåt av det värsta man kan tänka sig.

Men jag tycker absolut att en donator, eller dennes närmsta anhöriga, ska kunna sälja sina organ. Kanske skulle fler vara villiga att donera organ efter sin död om de visste att deras fru/man/barn skulle få ett par hundra tusen kronor för det?

Ett motargument är att man inte ska tjäna pengar på att någon annan behöver ett organ, men då missar man en sak - läkarna. Det krävs minst en läkare, förmodligen 2-3 stycken plus nån narkossköterska osv. för att transplantera en njure. De jobbar inte gratis. De tjänar pengar på att patienten behöver en ny njure. Ingen klagar på det så vitt jag har hört i alla fall.Var och en äger sin kropp och bör få göra vad som helst med den, så länge det inte skadar någon annan. Att sälja en njure skadar ingen, tvärtom.

2 kommentarer:

Hedvig sa...

Å då ska man komma ihåg att all sjukvårdspersonal har lön för sitt arbete och alltså tjänar pengar på sjuka och gamla. Och då ska man komma ihåg att begravningsentreprenören tjänar pengar på dom döda. Och då ska man komma ihåg att polisen tjänar pengar på brottslingar och brott. Och flickor från Ukraina säljer sex och tjänar pengar på det. Ursäkta mig men har du verkligen tänkt innan du skriver?

Niklas sa...

Är inte det precis vad jag säger? Att folk tjänar pengar på alla möjliga "otrevligheter", så därför borde man precis lika gärna kunna tjäna pengar på att sälja sina organ.