Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

måndag 11 januari 2010

Valuta för pengarna?

Jag funderade lite idag på om vi verkligen får valuta för våra skatteslantar. Ett vanligt argument från vänsterkanten är ju att "visst har vi ganska höga skatter, men vi får ju så mycket tillbaks! Gratis sjukvård och skola och pension" och det andra med det tredje.


Vi kan ju börja med hur mycket vi betalar. Så här såg det ut 2008, och om jag inte missförstått helt så har vi gått förbi Danmark vid det här laget, men det kan jag inte svära på. Det gäller alltså "skatteintäkter som andel av BNP" och exakt vad som menas med det är jag ärligt talat inte säker på.


Vad får vi för pengarna?
Vi tar det en kategori i taget tycker jag.


Utbildning
Vi har ju en alldeles gratis skola i Sverige. Så till vida att barnens föräldrar inte får någon räkning från skolan varje månad/kvartal/år. Gratis är den förstås inte. Men kanske är det så att skattepengarna går till att ordna en bra utbildning till våra barn! Låt oss kontrollera den saken.


Här är en liten grafik över hur mycket vi betalar för skolan. Prickarnas position "på höjden" visar hur stor andel av BNP/capita som går till att betala för en elev i grundskolan. Sverige ligger som synes ganska nära toppen med 26%. Kuba ligger i topp på 38% och strax efter Sverige finns t.ex. Japan, med 23%.

Med så mycket pengar som läggs på grundskolan är det väl ändå bäddat för succé, eller hur?

Nja, inte så värst. Här har vi grafik på matematikresultatet i fjärde klass. Sverige ligger på 503 - ganska medelmåttigt i sammanhanget. Japans 568 är däremot inte fy skam med tanke på att de betalar ungefär 10% mindre per capita för eleverna i grundskolan.

Nåja, fjärde klass är ändå fjärde klass. Vi kollar på åttan, där måste det väl ändå ha förbättrats?
Ja, faktiskt. Men inte för Sverige. Tvärtom faktiskt. Sverige har halkat ner till 491 medan Japan förbättrats lite, till 570.


Nåja, utbildning kanske inte kan köpas för pengar. De där asiaterna gör ju inget annat än räknar och bygger datorer, det vet ju alla. Det måste vara nåt med generna.


Sjukvård


Sjukvården är något av vänsterpolitikens storslägga. Alla ska ha möjlighet till bra sjukvård! Det vore verkligen bra om det var så. Jag tvivlar, men låt oss undersöka saken.

Här ser vi hur mycket pengar olika stater lägger på sjukvården, räknat i % av BNP. Sverige placeras på den "övre halvan" åtminstone, om inte så högt som när det gällde skolan. 8.9% av BNP går till sjukvård. Mindre än t.ex. Frankrike och Schweiz, men förvånande nog (för mig i alla fall) mer än Kuba som ligger på relativt futtiga 7.1%.

För den som är mer intresserad av kronor och ören (eller rättare sagt "international dollars" vilket jag antar är nån slags standardiserad valuta som används i sån här statistik) så finns en sån grafik här. Statliga pengar till sjukvård per person. Sverige sniffar som vanligt på toppen, nu med $2533 per person. Det tycker jag låter väldigt mycket om jag ska vara ärlig. Kuba lägger som jämförelse $329 per person, men deras sjukvård är ju ofta något socialister skryter med. Uppenbarligen är kubaner lite bättre på att utnyttja pengarna vettigt..?

Om vi försöker se nån slags resultat av de här kostnaderna då, vad får vi se då? Det är förstås väldigt svårt att mäta kvalitén på något så diffust som "sjukvård", men nåt som jag anser bör vara rätt så pålitligt är WHO's rankning av världens sjukvårdssystem. Den här listan är från 2000 och så vitt jag vet har ingen sån rankning gjorts sedan dess (rätta mig om jag har fel).
Där ser vi t.ex. att Sverige kommer först på 23:e plats (och tänk då på att 2000 var det Socialdemokraterna som styrde Sverige med järnhand, med mycket snack om "vård, skola, omsorg"). Före Sverige ligger bland annat Singapore och Oman, båda med betydligt lägre utgifter för sjukvården.

Faktum är att om vi tittar på Gapminders grafik över sjukvårdskostnaden per person år 2000 så är det bara Frankrike, Österrike och San Marino från WHO's topp 10 som betalade mer än Sverige!

7 st av de 22 länder som hade "bättre sjukvård" år 2000 betalade också mer för sin sjukvård.


Nähä, bra sjukvård får vi tydligen inte heller för pengarna. Det måste vara något annat!Försvar/militär

Kanske är det så att vi betalar så mycket skatt för att vi ska ha ett starkt försvar? Det är ju såå många som vill invadera oss menar jag...

Nä, självklart är det inte så. Den som hängt med någotsånär i nyhetsrapporteringen de senaste 10 åren kan knappast vänta sig att Sveriges försvar står sig särskilt bra internationellt sett (och det behöver det ju heller inte göra).

Tjugoförsta plats, varken mer eller mindre. Hur vetenskaplig den där hemsidan är kan jag inte bedöma, men rankinglistan ser i alla fall i mina ögon trovärdig ut.

Som väntat är det alltså inte militären som reflekterar de stora skatteintäkterna.


Polis

Vi ställer det sista hoppet till lagens långa arm! Kan det vara så att vi är bortskämda med ovanligt många snälla konstaplar som går gatan fram och hälsar på stadens torghandlare och lekande barn?

Varken bu eller bä visar det sig. Här finns en lista med olika länders polistäthet. Sverige finns inte med på listan men vänta så ska farbror Niklas lindra er oro.

I Sverige finns (dec 2009) 18 321 poliser delat på 9 253 675 personer, dvs 1.98 per 1000 invånare. Det placerar oss någonstans mellan Storbritannien och Schweiz. Mycket mer behöver det väl heller inte vara, med tanke på att Sverige trots allt är relativt lugnt jämfört med många andra länder.

Uppenbarligen är det inte heller den massiva polismyndigheten som äter upp våra skattekronor till allas nytta.
Jag vet att jag inte har gått igenom t.ex. socialförsäkringssystemet här, men att döma av vad jag ser och hör är det inte heller något att skryta med.Vad är det då som kostar?

Tja, förmodligen en väldig massa onödiga saker. "Representation", dvs fina middagar, fina limousiner, fina flygplan osv. Det sväljer nog en hel del pengar. Onödiga "utredningar" och "kommittéer", onödiga anställda "kontorsråttor" som inte gör nån större nytta (inget personligt mot någon kontorsråtta), hattmuseer och liknande, fri sprit och partistöd och presstöd och "fan och hans moster".
Jag tycker att vad man vill köpa ska vara upp till individen. Det finns alla möjligheter för den som vill att skänka pengar till sin lokala tidning, till sitt favoritparti, till ett hattmuseum eller varför inte till sin spelberoende farbror som slängt bort matpengarna på Jack Vegas.

Ingen ska tvinga dig att betala ett av de högsta priserna i världen för en medelmåttig produkt.

Inga kommentarer: