Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

måndag 18 januari 2010

Spekulationer inför höstens val

Valet 2010 ser ut att bli det intressantaste valet sen 1991 när Ny Demokrati slog sig in bland tråkpartierna.


Enligt senaste undersökningen från Skop får den rödgröna röran 48.4% medan "Alliansen" hamnar på 48%. Dock ligger KD under 4% och "Alliansen" skulle alltså inte få mer än 44.6% egentligen.

Nu tror jag ändå att KD kommer få en liten uppryckning på slutet och klara 4%-spärren, så 48% totalt låter som ett rätt rimligt resultat. 2006 fick "Alliansen" ungefär 48.2% och den rödgröna röran 46.1.

Betydligt jämnare i år alltså.

Jag tror och hoppas att Sverigedemokraterna kommer få ca 5% på riksnivå och ta ett par riksdagsplatser genom höga siffror i Skåne. Redan 2006 var SD större än C, KD, V och MP i "Skåne läns västra" till exempel.

Det skulle vara riktigt kul att se "de 7 stora" svettas och köpslå med varandra om makten och pengarna.

Det troligaste i mina ögon är att Centerpartiet säljer sin själ och tar över regeringen tillsammans med S,V och MP.

C skäms inte över diverse lösa förhållanden med socialisterna på kommunalnivå så det blir inget jättesteg att samarbeta i riksdagen. "Alliansen" blir nog inte mycket värd när det vankas 4 nya sköna år i maktens korridorer. Kortsiktigt ska're va. Om det blir verklighet så kan jag tänka mig att det blir dödsstöten för Centerpartiet. De går aldrig över 4% igen.

Menmen, nu ska vi inte förhasta oss här. Än är det inte höst.


Ett annat alternativ är ju att MP får ett fint erbjudande från vår kära "Allians". Så länge de får höja bensinskatten och leka miljöhjältar tror jag inte de bryr sig om vilka som sitter bredvid.


Det tredje som känns någotsånär rimligt är att Sossarna övertalar V och MP att släppa in SD för att få makten och sen konsekvent rösta ner (läs mobba) SD's representanter genom hela mandatperioden. S och SD bygger ju mycket på sin gemensamma kärlek till trygghet och den svenska arbetarens välmående. Synd för S att SD porträtterats som rena rasister senaste åren, annars vore det en klockren samarbetspartner.


Det allra roligaste vore nån form av super-regering med M+S+MP+FP! "Fyra nyanser av brunt" skulle få en helt ny innebörd!

Dock tror jag inte vi får se det...Vad gäller min egen favorit (okej, det jag tycker är minst dåligt) - Liberala partiet - så ligger den officiella målsättningen på en fördubbling av antalet röster, dvs drygt 400.
Jag är övertygad om att 1000 röster är klart möjligt, det gäller bara att synas lite mer.

Själv ska jag satsa på att få blankröstande och soffliggare att slänga bort sin röst på Lp istället. Den har samma betydelse rent praktiskt som en blankröst eller en icke-röst, men den säger ändå något mer än bara "jag orkar inte bry mig".Vilka som än vinner valet kommer fortsättningen se ungefär likadan ut. Vi kommer fortfarande bli bestulna på minst hälften av de pengar vi äger eller tjänar (nån procent hit eller dit beroende på valutgången), vi kommer fortfarande inte få starta en egen specialiserad öl eller vinbutik för finsmakare. Vi kommer inte få odla vilka växter som helst och vi kommer inte kunna öppna en spelbutik som erbjuder annat än det som Svenska Spel eller ATG tillhandahåller.


Okej, det finns EN sak som kan komma att vara ganska viktig.

Om S, V och MP vinner regeringsmakten så kommer vi få känna vad "ekonomisk kris" egentligen betyder...

Det vore skönt att slippa.

2 kommentarer:

Emelie sa...

Om Jimmie Åkesson får vara med och lira med dom stora pojkarna hoppas jag att någon vänlig själ som hör röster skjuter honom.

Niklas sa...

Den vänstra sidans syn på demokrati...