Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

lördag 19 december 2009

Religulous

Filmrecension! Jippie!

Nej, det här blir ingen recension direkt. Jag är för dålig på sånt. Det är inte för inte jag tragglat mig igenom såväl högstadiet som gymnasiet utan högre betyg än G i Svenska en enda gång.


Nåväl, till filmen.


Religulous är en slags tragikomisk dokumentär. Komisk därför att den dels är gjord av och med en kul kille, Bill Maher, och dels för att den handlar om "knäppa" religiösa människor. Tragisk för att den handlar om "knäppa" religiösa människor.

Den bjuder bara (för mig) på ett par tillfällen för högt skratt, men större delen av filmen satt jag och ömsom fnissade och ömsom tänkte "hur kan dom vara så sjuka?".

Problemet med filmen är att den tar för lätt på saker och ting. Det är bara under de sista 5 minuterna som det läggs an en lite allvarligare ton. Religioner och religiösa må vara lite som skojiga clowner mestadels, men under den "knäppa" ytan finns ett gäng väldigt farliga människor.

Lite som om nån på mitten av 90-talet skulle göra en dokumentär där han intervjuar Tomas Quick, hög som ett hus på konstiga mediciner och sägandes knäppa saker. Skrattet fastnar i halsen.Att en ganska ordinär amerikansk man ser små mirakel så fort nåt positivt händer honom är mer sorgligt än kul. Att en tant ser fram emot jordens undergång för att hon då får träffa "gud" är mer skrämmande än komiskt.


Religionerna verkar sakta men säkert växa (svårt att hitta källor åt ena eller andra hållet) och min personliga uppfattning är att det blir allt vanligare med "extremister" inom både kristendomen och islam. Kanske har det helt enkelt med "mediabilden" att göra...


En sak är säker. Religioner kan ställa till med en väldig massa problem och bör därför motarbetas så mycket som möjligt. Anledningarna är många men t.ex. uppmuntrar de till att avstå från logiskt tänkande, förkasta vetenskapliga metoder, lura i barn falska sanningar för att de inte ska söka den riktiga sanningen osv osv osv. Ni visste antagligen redan det.

Religion finns för människor som bryr sig mer om att få ett svar än om svaret är rätt.Bästa sättet att motarbeta religioner tror jag är humor på deras bekostnad. Förlöjligande helt enkelt. På det viset är Religulous mycket bra. Kanske att det t.o.m. väger upp bristen på allvar.

Det är också anledningen till "Dagens Muhammed" här på bloggen. Om nån vet nåt mer bra sätt att regelbundet förlöjliga religioner är ni välkomna att kommentera.


Observera att just förlöjligandet var en stor anledning till att Ku Klux Klan minskade rejält några år efter andra världskriget. Stetson Kennedy infiltrerade klanen under lång tid och läckte information om klanens organisation och hemliga kodord till bland annat de som skrev manus till den populära radioshowen om Stålmannen. Efter att Stålmannen slagits mot KKK på radion sprang en massa barn runt och lekte "Stålmannen mot KKK" där de använde KKK's verkliga kodord osv. Det ledde till att klanen trivialiserades och medlemsantalet sjönk snabbt.

Okej, det hör inte riktigt till saken, men ändå.Poängen är:


Se Religulous. =)

Inga kommentarer: