Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

söndag 20 december 2009

Kreativ förstörelse

Trollhättan blir nu ett jätteexempel av kreativ förstörelse, kapitalismens kanske största och bästa egenskap!


Domedagsprofetiorna står så klart som spön i backen, men själv är jag övertygad om att minst 90% av alla inblandade människor kommer gå ur det här som vinnare.

Tänk er själva vilka otroliga tillgångar som frigörs genom SAAB's nedläggning. 3500 personer har jag läst mig till, och därtill allt kapital (byggnader, maskiner, framtida pengar som annars hade investerats i SAAB) som nu görs tillgängligt för andra företag!

En stor del av de mest erfarna ekonomerna, ingenjörerna och "mellancheferna" som nu får lämna SAAB kommer säkert "headhuntas" till liknande positioner i andra företag i närheten.

"Arbetarna på golvet" kommer säkert också hitta nya jobb i närheten, eller kanske ta chansen och helt byta yrke? Många av de yngre passar säkert på att skaffa sig nån annan utbildning nu när de ändå blir arbetslösa. De äldre kanske känner nån som känner nån som känner nån osv.


Jag läste nyss på Robert Collins blogg på Aftonbladet att han som så många andra tycker att regeringen skulle ha "räddat jobben". Ett feltänk av gigantiska mått. Inte nog med att det skulle hålla ett misslyckat företag levande några år till (sen skulle även staten tvingas inse att det är ohållbart och jobben skulle "försvinna" i alla fall), det skulle dessutom hindra andra - mer livskraftiga - företag från att växa genom att man låser fast så mycket kapital och arbetskraft i SAAB.

Arbetstillfällen försvinner lika lite som energi försvinner. Energi omvandlas, likaså arbetstillfällen. Den som arbetat som montör på SAAB kanske gör större nytta som snickare eller elektriker.


En sak är säker. Hade jag ett tillverkningsföretag med planer på att expandera så skulle Trollhättan vara den absolut hetaste kandidaten just nu. Stora lokaler som snart kommer säljas eller hyras ut, varav en del med maskiner som kanske kan köpas billigt från GM (så slipper GM besväret med att flytta ut dem!) och mängder med arbetskraft som gör att jag kan välja ut de bästa!


Nu är det här förstås ingen blixtsnabb process, men tro mig - kan Trollhätteborna gå in i det här med optimism och framtidstro så kommer staden inom 10 år blomstra som aldrig förr!Länkparty: AB, AB, SvD, SvD, SvD, Ex

1 kommentar:

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra