Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

tisdag 8 juni 2010

Motivationsbrist

För en gångs skull talar jag inte om mig själv när det gäller motivationsbrist.

Jag talar om polisen. Den svenska just i det här fallet, men det gäller för samtliga statliga polismyndigheter i världen.


Det finns två fall som jag har en viss "koppling" till just nu där polisen har en massa information om brottet och förövaren, förmodligen tillräckligt för gripande+åtal. Men inget händer.


Dels är det ett fall av bedrägeri där en medlem på rsb.se har betalt för en grej men inte fått den. Detta av en annan medlem som varit ganska aktiv på forumet men som "försvann" i samband med den här affären. Han har både gett ut namn, bostadsort (båda kan förstås vara falska) och kontonummer till flera medlemmar på forumet genom åren. Det är alltså inget problem att hitta honom om man bara vill.
Det andra fallet gäller bilstöld. Polisen mötte bilen, kände igen föraren och hittade senare bilen på en parkeringsplats nära förarens/tjuvens bostad. De vet vem det är. Inget händer. Det går att få fast honom om man bara vill.

Problemet är bara att polisen inte vill ta fast bovar. De har ingen anledning över huvud taget. Missnöjda kunder spelar ingen roll för polismyndigheten. Ingen kan säga upp sitt kontrakt och sluta betala sina räkningar till lurendrejeriföretaget "Polisen". Då kommer ett par av poliserna och kidnappar denne.

Det kallas maffiametoder och det är precis vad som ligger bakom t.ex. den usla sophanteringen i Neapel. Maffian sköter soporna, den som klagar får en kula i knät eller på nåt värre ställe. Det går inte att välja att någon annan ska hämta ens sopor. Precis som det inte går att välja att någon annan ska utreda ens brott. I viss mån kan det säkert gå att anlita nån privatdetektiv som snokar upp vem som har stulit något eller blåst en på pengar, men det går inte att straffa personen utan att isåfall riskera straff från den statliga "polisen". Det är polisen som har monopol på bestraffandet.

Det är därför brott lönar sig för så många idag, hävdar jag bestämt.

En poliskår som var tvungen att jobba för sin existens skulle göra ett oändligt mycket bättre jobb än det vi har idag - bättre än vad vi någonsin kommer ha i ett skattefinansierat system.

Någon som tror annorlunda?PS.
En polis får sin lön oavsett om han tar fast nån biltjuv eller ej. Däremot får han enligt ryktet en viss bonus beroende på hur många han tvingar att blåsa i den lilla maskinen eller hur många fortkörningsböter han delar ut. Ganska logiskt. Böter ger intäkter, rättegång och fängelse kostar pengar. Fortkörning = nettovinst, biltjuv = nettoförlust. Jag spekulerar vilt nu förstås...

Nu när jag kom att tänka på det insåg jag att vi har en fantastisk möjlighet att "kosta pengar" för staten!
Vägra blåsa.
Enkelt. Om du har tid och lust förstås. Bråttom hem = blås. Okynnesåker lite i bilen och har möjlighet att få skjuts tillbaks till bilen = vägra blås. Polisen måste ödsla tid på att ta med dig till stationen, fixa blodprov, krångel och bök och tidsförlust = dyrt. Du är ren = ingen kostnad för dig förutom tiden, men du kan ju utnyttja tiden till nåt vettigt. T.ex. prata med poliserna om vad de gör, varför, om de känner sig nöjda med att stå vid en väg och trakassera oskyldiga bilister osv. Tipsa om andra trevliga yrken där man slipper utöva våld och hot mot sina medmänniskor. Fråga om de fick stryk som barn....

Se förresten till att ta kort på poliserna, eller ännu bättre filma! Det är fullt lagligt och är säkert irriterande för dem.
DS.

Inga kommentarer: