Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

lördag 26 juni 2010

Min förändring - hemskolning/homeschooling

Jag skulle tro att jag inte var ensam om följande tanke: "Om man hemskolar sina barn är man antingen en religiös knäppgök eller en vanlig knäppgök, men definitivt inte riktigt klok."

Så tänkte jag tills för bara nån månad sen.


Sen hittade jag "School Sucks Podcast" och blev mer eller mindre omvänd. I dagsläget tror jag inte att jag kommer hemskola mina barn, dels för att jag inte vet om det är lagligt i Sverige (nån som vet?) och dels för att jag tror att det blir mer praktiskt för oss att "skeppa iväg" barnen under dagarna. Men jag vet ju inte hur det blir.


Jag har aldrig gillat skolan, alltså den påtvingade grundskolan. Gymnasiet var ok och högskolan är härlig om än inte perfekt. Ettan kändes väl rätt kul då det var nytt och så där, men redan i tvåan minns jag att jag angav "rast" som favoritämne i skolan. Nu har jag insett varför, och varför min lillebror är precis likadan. Han gick precis ut tvåan och tycker skolan är dödstråkig.

Den statliga (kommunala) skolan bygger till stor del på den preussiska skolan från början av 1800-talet. Den skolan gick i stort sett ut på att forma barnen till lydiga arbetare som klarade att läsa, skriva och räkna samt kanske viktigast - sitta stilla och lyda order. Ganska precis som det dagens skola lämpar sig bäst för alltså. Att sitta stilla och tyst och ibland rapa upp sånt man läst i en bok som man blivit tilldelad är knappast något som känns givande för en fritänkare.
Att en förälder vet bäst hur dennes barn bör utbildas är inte säkert, men chansen finns. Dock är det 100% säkert att den kommunala skolan inte vet det, av den enkla anledningen att den skötts av stat/kommun sedan drygt 150 år tillbaks, utan någon anledning att testa nya saker eller ta reda på vad kunderna (barnen och föräldrarna) vill ha.


Den kanske främsta anledningen till att hemskolning är ett bra alternativ är den kommunala skolans funktion som statligt indoktrineringsläger. Riksdagen bestämmer i grova men ändå ganska bestämda drag vad barnen ska lära sig, vad de ska kunna och vad lärarna ska kunna. Demokrati är det absolut bästa som finns, anarki är lika med kaos och stölder och ond bråd död, skatt måste vi betala för att det ska finnas vägar, skolor, sjukhus och andra liknande saker... Ganska harmlösa saker i och för sig, men den stora faran är ATT riksdagen bestämmer vad barnen ska lära sig och därigenom till stor del formar deras åsikter både nu och i deras fortsatta liv. Man kan ju undra hur lektionerna i biologi och samhällskunskap såg ut i Tyska skolor 1937.Hemskolning är inte (bara) för knäppgökar, det är för alla som har tid och lust för det och som inte vill att barnen matas av statlig propaganda.


Tyvärr är det i alla fall i USA svårt att som hemskolad komma in på nån högre utbildning om man vill det, och förmodligen lika svårt i Sverige om det nu är tillåtet att hemskola här. Systemet är för stelt för det. Så klart.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan nämna någonting glädjande. Många av de bästa matematikerna är hemskolade, t.ex. Reid Barton. http://en.wikipedia.org/wiki/Reid_W._Barton
USA brukar vara, vad jag har förstått, rätt bra med hemskolning och sånt, många universitet (jag vet bara om MIT) är ofta välkomnande mot dem. Många studier har gjorts och man har kunnat visa att barn som hemskolas i snitt lär sig mycket, mycket mer än vad barn på privata / kommunala skolor gör och blir lika socialt välanpassade!

Folkpartiet vill dock, om jag inte minns fel, förbjuda hemskolning. Jag skulle kanske kunna tänka mig att hemskola när jag själv får barn, men, det kanske inte är tillåtet då, vem vet.

Niklas sa...

Intressant! Trodde som sagt att det inte var så lätt att ta sig in på universitet efter hemskolning men jag hoppas du har rätt. =) Att hemskolade barn generellt blir bättre utbildade låter rätt solklart (även om mina fördomar säger att evolutionsundervisningen brister för rätt många) och kompisar går ju utmärkt att träffa på kvällar och helger.

Hoppas Fp skärper sig då. Fast de verkar ju ha allt annat än människors frihet i sikte tyvärr...