Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

måndag 22 februari 2010

Tullverket

Denna kära gamla kassako.

"Under 2008 tog Tullverket in cirka 60,6 miljarder kronor i uppbörd — pengar som går direkt in i statsbudgeten."

Minsann!

Inte illa.

Och "bara" 1,5 miljarder kostade kalaset. Skaplig vinstaffär!

4000% per år kan man ju bara drömma om som icke-våldsam privatperson.


Uppenbarligen tjänar staten på det. Men vi andra då?


Själv har jag handlat en del reservdelar till min radiostyrda bil (Me is Nerd) från både USA och Hong Kong, och det är precis på gränsen till att löna sig jämfört med priserna i svenska affärer om tullen skulle kolla upp paketet och kräva mig på 25% plus 100kr i avgift. Klarar man sig genom tullen blir det ofta rätt mycket billigare.

"Trevligt att höra en historia från verkliga livet", tänker ni säkert, "men vad vill han ha sagt egentligen?"Jo, följande:
Utan tullar skulle vanliga människor spara en enorm massa pengar på att köpa billiga grejer från den härliga globala marknaden! När både privatpersoner och företag sparar pengar får alla lite mer över till annat.

T.ex.: ponera att du slösurfar lite och hittar en webshop som säljer billiga cyklar! Du som precis behöver en ny! Oops, cykeln måste skickas från Kina!
Tullverket: Aj aj, fy fy, inte importera billiga cyklar från Kina!
Du: Men snälla, jag vill ju ha en cykel och har inte så mycket pengar!
T: Okej, ta den då, men vi ska ha 62.5% av cykelns (inkl. frakt!) värde i tullavgift, PLUS 25% i moms! Alltså, du får gärna köpa cykel i Kina egentligen, men isåfall vill vi ha ungefär lika mycket som det kostar att köpa cykeln och frakta den till Sverige.
Du: Åh, typiskt. Nåja, jag struntar väl i att köpa cykeln då.
Ledsen kines: Ack och ve, arma oss som bygger cyklar i mängder men inte får sälja till Sverige för att deras tull tar så mycket betalt för att agera mellanhand! Nåja, vi får bo kvar i vår lilla hydda utan elektricitet och vatten några år till.


Så funkar tullen och den är såväl irrationell (försöker skydda svenskarna från ett hot som inte är något hot) som omoralisk (brukar våld för att bestämma vem som får köpa vad och från vart) och rent ondskefull (den bidrar till att hålla kvar en stor del av världens befolkning i fattigdom helt i onödan).


Därför måste tullverket läggas ner och gränserna öppnas.


Vem som helst och vad som helst ska få komma in i Sverige. Såväl ukrainska bärplockare som franska vinflaskor, kinesiska cyklar, mp3-spelare från Taiwan och colombianskt kokain.

2 kommentarer:

Emelie sa...

Jag gillar inte heller tullar, men, kommentar från en som bott i ett relativt fattigt land:

Tror du på allvar att det är själva tillverkaren, alltså snubben i fabriken, som får ta del av kosingen?

Niklas sa...

Han får betydligt större del av kosingen om folk har råd att köpa hans grejer än annars.

Så svaret är ja, jag tror att fabriksarbetaren får "ta del av" kosingen. Annars hade han inte jobbat där utan suttit hemma, om det hade gett 0 inkomst. =)