Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

onsdag 21 oktober 2009

Hmmm

Jag kollar/lyssnar just nu på Peter Schiff's tal från "Western Regional Mortgage Bankers Conference in Las Vegas" där han förutser den s.k. finanskrisen som kom förra hösten.

Det väcker verkligen en del tankar.


Till exempel det här:

När ekonomin får en sämre period på den "stora skalan", är det då verkligen så smart att straffa oss som SPARAR och belöna dom som LÅNAR genom att toksänka räntorna?

Folk lånar för helt idiotiska saker nu för tiden, om inte för att shoppa kläder så åtminstone för att köpa ny bil eller renovera huset som är i ok skick.


Är det inte LITE mer logiskt att folk snålar lite extra när det är dåliga tider och att sparande är att rekommendera?

Nä, då ska räntorna ner så att det är totalt olönsamt att spara pengar. Visst, aktier och fonder kan väl kallas sparande men i själva verket är det ju en investering. Lite annorlunda tycker jag iaf.


Hela grejen med att "knuffa på ekonomin" när den går dåligt har med en gammal ekonomisk idiot som hette "Keynes" att göra.

När du bryter benet så drar du väl inte runt några varv silvertejp och springer vidare som om ingenting hänt?

Tvärtom kan det vara läge att vila upp sig och låta kroppen läka.

När det gäller ekonomin så tar dessutom syster stat och pumpar in litervis med morfin så att det varken syns eller känns hur illa det egentligen är. På ett tag. Till slut klingar morfinet av och smärtan visar sig med full kraft i det snedläkta benet.

Grejen är bara att då är det alldeles för sent att göra något. Amputation är det enda alternativet.

Den dagen blir det inte vackert för dom som lever på lånade pengar.

Därför sparar jag. Gör det du också.

Inga kommentarer: