Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

onsdag 21 oktober 2009

En slump?

Har ni tänkt på det här: flera gånger dom senaste åren har det varit "skolmassakrer" eller galningar som skjutit ihjäl folk hejvilt på diverse platser.

Men hur ofta hör ni talas om någon "polisstationsmassaker" eller nån som tar sig in på ett militärläger och skjuter ihjäl tiotals människor?

Nu senast är det en galning i Edmonton som har tagit gisslan på "Workers Compensation Board, en arbetsskydd - och försäkringsorganisation".



Förklaringen är otroligt enkel, ett litet barn kan nog räkna ut det.

Ojämn maktfördelning.

Och då menar jag inte i den mening som en del feminister tjatar om i tid och otid.



Det är i allmänhet olagligt för gemene man att bära runt på vapen. Dom som har vapen jobbar för staten, antingen som militärer eller som poliser, båda sorterna är (oftast) klart markerade med speciella dräkter och utstickande fordon. Dessutom har dom en väldig förmåga att inte hålla till i t.ex. skolor eller "Workers Compensation Board".


En person som vill döda många innan han dödar sig själv går inte in på en militärförläggning och börjar skjuta. Han skulle kanske få ihjäl en eller två personer sen skulle han ha fler hål i sig än en ordinär innebandyboll.

Om han däremot går in på en skola kan han vara 99.9% säker på att vara ensam om att ha tillgång till vapen. Han vet att han kommer ha åtminstone ett par minuter, kanske 5-10 eller uppåt 20 innan någon beväpnad person kommer dit.




Detta leder mig in på ämnet "the will kill" eller "tankemord" som det handlade om i en podcast jag lyssnade på igår.


Tänk er en värld där vem som helst, genom 5 sekunders totalt koncentrerad tankekraft, kan döda vilken människa som helst inom synhåll.

Hemskt va?

Tänk er nu hur många skolmassakrer som skulle inträffa om vilken elev eller lärare som helst kunde tänka ihjäl gärningsmannen direkt.

Tänk er hur många våldtäkter som skulle genomföras om offret kunde tänka ihjäl gärningsmannen innan han ens fått ner byxorna.

Tänk er hur många barn som skulle misshandlas om dom när som helst kunde döda sin plågoande.

Listan kan fortsätta hur långt som helst.

En hemsk värld ändå, eller hur?



Grejen är att "the will kill" i viss mån redan existerar. Problemet är bara att det till 99% är onda människor som har tillgång till den. Staten och (andra) kriminella. Aldrig dom som verkligen behöver den.

2 kommentarer:

Emelie sa...

Själv är jag ju lite mer lagd åt det andra hållet - plocka bort alla vapen för alla. Men det är nog en utopisk världsbild. Tyvärr.

Tror dock att det är farligt att prata om allmänna vapen när det gäller minderåriga. Jag menar, två killar på 11 bråkar om vems lego det är. Den ena killen skjuter den andra. Empatin utvecklas tydligen i 25 årsåldern (enligt läkare) och många barn (de flesta?) har svårt att se konsekvenser av sitt handlande.

Vapen till alla leder också till sådana frågor som var går åldersgränsen? Vilken intelligensnivå bör man uppnå för att få ha vapen? Handikappade? CP-skadade? Downs syndrom? Ska religiösa fanatiker ha vapen? Rasister? Du fattar antagligen galoppen..

Niklas sa...

Jag fattar galoppen så det bara stänker om det, lita på det. Vapen = very bad.


Men som det är idag vet ALLA banditer med nästan 100% säkerhet att INGEN dom ger sig på - oavsett om det gäller våldtäkt, rån, mord, misshandel eller nåt - kommer att ha lika stor "eldkraft" (firepower) som dom själva.

Dom som har LAGLIGA vapen idag går visserligen igenom nån form av lämplighetskontroll, men vad säger att inte dom kan ha onda avsikter ändå? Dessutom finns enorma mängder olagliga vapen - aldrig i händerna hos "vanliga" människor som skulle behöva det.