Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

måndag 26 juli 2010

Nåt att ha i bakhuvudet

Det här gäller förvisso USA och deras lagar och rättssystem, men kan till stor del appliceras även i Sverige.

Framförallt andemeningen. Var tyst. Säg aldrig något till någon polis, oavsett hur oskyldig du är.

Juridikkunniga får förstås rätta mig om det här är fel, men det finns väl ingen som helst plikt att svara på polisers frågor? Speciellt om det kan skada en själv.

19 kommentarer:

Sandra sa...

"Internationella studier pekar på att de som prostituerar sig ofta har blivit utsatta för traumatiska kränkningar och att den genomsnittliga debutåldern i prostitution är 14 år. I en omfattande undersökning som genomförts i nio länder intervjuades 854 personer som vid tidpunkten befann sig i, eller nyligen hade befunnit sig i, prostitution. 63 procent av dessa hade varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen.

Under tiden i prostitution hade 71 procent blivit misshandlade och 63 procent våldtagna. 68 procent uppfyllde kriterierna för posttraumatiskt stressyndrom och deras symptom var lika allvarliga som för krigsveteraner – våldtäktsoffer kan liknas vid torterade flyktingar. 89 procent uppgav att de ville lämna prostitutionen om det var möjligt."

Taget ur denna artikel --> http://www.etc.se/30904/ett-fritt-valt-yrke/

Om prostitution handlar om pengar och sex - varifrån kommer det posttraumatiska stressyndromet in i bilden?

Niklas sa...

Menar du att det inte finns någon möjlighet att posttraumatiskt stressyndrom kan följas av att jobba med att byta sex mot pengar?

Sandra sa...

Jag menar att prostitution handlar om makt och våld medan du hävdar att det för de flesta handlar om pengar och sex. Men om det enbart handlar om pengar och sex så tycker jag att det är underligt att prostituerade lider av posttraumatiskt stressyndrom i samma utsträckning som krigsveteraner gör och jag undrar var den detaljen passar in i ditt resonemang?

Niklas sa...

Aha, nu är jag med.

Jo den passar in såtillvida att det förmodligen ofta är traumatiska upplevelser som driver någon till att ta det yrket.

Sandra sa...

Okej. Men du anser ändå att det är ett fritt valt yrke liksom vilket annat yrke som helst?

Niklas sa...

Det är förstås olika, men för många tror jag absolut det.

Det KAN vara ett fritt valt yrke precis som vilket annat som helst, men det är vissa lagar som sätter stopp för det idag.

Sandra sa...

Och det faktum att det ofta är traffickingoffer som säljer sina kroppar i länder där det är legaliserat, hur förhåller du dig till det?

Niklas sa...

Jag tänker aldrig köpa sex av någon ofrivillig, förmodligen aldrig av någon annan heller. Om jag får reda på att någon lever på att lura in tjejer i det träsket så kommer jag undvika att ha något med honom/henne att göra. Så förhåller jag mig till det.

Sandra sa...

Och hur avgör du om någon är ofrivillig?

Niklas sa...

Har aldrig behövt göra det så jag vet inte riktigt, men jag skulle gissa att det går att utläsa från t.ex. kroppsspråk och allmänt beteende om någon verkar rädd eller så. Eller så kan man ju fråga helt enkelt.

Hur avgör DU om någon är ofrivillig?

Sandra sa...

Och du tror att du skulle få ett ärligt svar på en sådan fråga av en person som befinner sig i en beroendesituation där hon tvingas sälja sin kropp?

Jag vet inte hur man avgör det, men det är å andra sidan inte jag som anser att sexköp ska legaliseras. Och den åsikten grundar jag bland annat på Melissa Farleys senaste undersökning som visar att de allra flesta prostituerade vill ta sig ur sin situation, men upplever att de inte har möjlighet att göra det.

Niklas sa...

Förmodligen inte.

Det är sant, du vill inte att det ska legaliseras, men är då det "naturliga" tillståndet att det är förbjudet? Det är ju snarare så att startläget är att inget är förbjudet och så får man bygga därifrån. Alltså ligger "bevisbördan" eller kanske snarare argumentationsbördan på den som vill förbjuda något.

Sandra sa...

Är det inte rimligare att argumentera utifrån det samhälle som vi faktiskt lever i?

Och vad menar du med startläge och det så kallade naturliga tillståndet?

Niklas sa...

Jag tycker varken det är mer eller mindre rimligt.

Jag menar det som rådde innan en del människor kom på den smarta idén att lura i andra att de hade nån form av "auktoritet" för att själva få det bättre. Stenåldern eller nåt sånt.

Sandra sa...

Fanns det inga auktoriteter under stenåldern?

Niklas sa...

Inte vad jag vet. Tja, "han med störst muskler" kanske.

Sandra sa...

Tycker du att dagens konsumtionssamhälle är så kallat naturligt? Eller förespråkar du bara vissa "naturliga" företeelser?

Sandra sa...

Det var visst en klurig fråga..

Anonym sa...

Sandra: Det är väl klart som fan att vissa prostituerade inte frivilligt har valt det, men vad har du för jävla rätt att bestämma över vad andra gör med sina egna kroppar?