Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

tisdag 20 juli 2010

Att köpa godis är inte någon rättighet

Jag är av den bestämda åsikten att varje företagare själv ska få bestämma vilka som ska få göra affärer med henne eller honom.


Jag har inga planer på det, men om jag skulle vilja öppna ett café som bara släpper in kunder som är kroppsmålade i en grön nyans så borde det vara upp till mig.SvD

29 kommentarer:

AA sa...

Hm, jag har alltid trott att butiksägaren själv fick bestämma vilka kunder som skulle få handla och inte...

Anonym sa...

Visst är det så, men vem har rätt att misshandla en (även om muntligt) bara för att man är på väg in i butiken. Stod det på dörren att de inte var välkomna? Tog butikspersonalen hänsyn till att det funnits barn med?

Anonym sa...

Håller med. Nu är det ju faktiskt ingen hemlighet att ett visst folkslag (nämner inga namn) har som inrotat kultur att det är rätt att stjäla för att förkovra sig. Tänk om de hade ett eget land. 100 procent tjuvar, de hade sett ut det. Tycker inte man ska hymla om fakta utan ska dessa människor handla så får dom sluta stjäla och skärpa sig. Konstigare än så är det inte.

Anonym sa...

Vadå köpa godis? Dom skulle ju sno! Utvisa dom till månen.

Anonym sa...

Svar till "Håller med...":

Precis som vissa "folkslag" behöver ha alkoholdryckor inlåsta i specialbutiker för att de inte kan kontrollera vissa behov. Och se där, de har ett eget land dessutom. Är de till 100% alkoholstyrda idioter? Bör man förbjuda dessa att kunna handla alkohol utomlands?

Bengt sa...

Svenskar, Romer, Muslimer,Färgade mfl.
Det har saknar helt relevans i sammanhanget.

Alla människor har lika värde och det finns både bra och "dåliga" individer bland alla kulturer.

Det största problemet vi har i Sverige idag är det faktum att svensk media inte får lov till att publicera vilket ursprung en misstänkt har vilket leder till onödiga, icke relevanta spekulationer där en helt oskyldig kan pekas ut av misstag.

Anonym sa...

Butiker och restauranger är ”allmänna platser”. Till allmänna platser har alla tillträde, även om platsen har privat ägare. Man kan således inte ”portförbjuda” någon till lokaler som är att se som ”allmän plats”. Detta har tydligt kommit till uttryck i en dom i
Högsta domstolen där en person friades som, trots skriftligt, generellt portförbud av butiksinnehavaren, gick in i lokalen (butiken).
Den prejudicerande domen i Högsta domstolen har sitt ursprung i
Karlskoga. En affärsinnehavare förbjöd en person att besöka hans
affärslokal. Förbudet meddelades skriftligtMannen satte sig över förbudet och polisanmäldes för olaga intrång.Mannen friades alltså.

Anonym sa...

Jag förmodar att ingen av er som klagar har träffat en zigernare. Att zigenare stjäl är lika mycket fakta som gravitation. Ni bor säkert i helsvenska områden och har aldrig sett en zigenare med egna ögon. Vissa svenskar utför brott, men alla zigenare utför brott, till och med de som ska vara så kallade "tokens", de som lyckats med någonting och ska visa att inte alla zigenare är kriminella har i barndomen stulit. Ser man en zigenare ser man alltid en brottsling och tjuv.

Gör man en undersökning kommer man komma fram till att 100% av alla zigenare har snattat från butik, det finns helt enkelt inga undantag.

Anonym sa...

När jag var liten blev min barnvagn stulen. Sedan blev inbrott i förådet. Efter det försvann min morbrors frimärkssamling. Efter något år hittade polisen alla våra tillhörigheter hemma hos grannarna och givetvis så var dom ziggar. Varför neka fakta, en zigge ska stjäla, annars är man ingen zigge eller en väldigt misslyckad sådan. I Spanien är det ziggarna som rånar (med kniv), stjäl stål och skrot ifrån företagen och alltid säljer en massa stulna prylar till folk.

// Ziggy Marley

Anonym sa...

Smart!
Först går man till butiken och stjäl lite, för att åka fast. Ingen polisanmälan! Kommer tillbaka för att köpa godis och ser till att "bli upptäckt" för att kastas ut. Springer sedan till DO och vill ha ersättning för diskriminering! Dom vet sina rättigheter men inte sina skyldigheter!!
Blä!

Anonym sa...

Ständiga reträtter. Varför måste Svenska folket tolerera allt.
Olika folk har olika kynne. Ibland passar folkkemin dåligt.
Varför måste man förvandla Sverige till ett land man inte trivs i. PK bjuder då att man måste låtsas att man trivs på grund av dessa evinnerliga mänskliga rättigheter som används som argument för att förstöra landet.

Anonym sa...

Sant

Anonym sa...

Är det 40000 skattefritt?
Snacka om lättförtjänta pengar.
Om jag är butiksinnehavare och känner igen en person så skulle jag aldrig hänvisa till etnicitet, då går det dirket till DO, jag skulle bara säga att personen inte är välkommen pga tidigare kriminell aktivitet i min butik. I Sverige kanske man inte får neka någon att handla även om den personen tidigare har snattat. Någon som vet det?

Anonym sa...

Vad är det som gör att varje gång en person med utländsk bakgrund har begått ett brott, så ska varenda finnig, epatraktorägande sextonårig nationaldemokrat från Säffle felstava sig fram till ett inlägg på Sveriges alla bloggar om att "de är si och de är så"?

Och är det inte sextonåringen så är det väl hans förtidspensionerade, skattefuskande pappa med syskon till föräldrar som har knåpat ihop nåt eländigt särskrivet inlägg om att det var bättre förr.

Är det några jag vill köra ut ur det här landet så är det er. Ni kostar för mycket och bidrar bara till en massa skit.

Anonym sa...

Alla hederliga svenskar måste vara skittrötta på att betala världens högsta skatter och sköta sig när så många personer fuskar med skatter och bidrag och skiter fullständigt i samhället. En kvinna som fick sina barn mördade fick utdömt 100000kr i skadestånd, alltså bara lite mer än det dubbla mot det man får om man nekas att handla godis i en butik antagligen pga man själv eller någon annan i ens egen släkt eller familj har snattat ur den butiken förut.

Anonym sa...

oj vad jättepättekontroversiellt och originellt. en spännande nyliberal utsvävning som får mig att häpna.

säger bara "rosa parks" och "national city lines". efter gymnasiet kanske du förstår strukturer och mer komplexa samband, nu är det kanske bäst att hålla sig till deSsA sPäNnaNde nYLiBEraLA prOVokAtiOnEr!!

:)

Peter H. sa...

Men helt ärligt alltså ni är ju fullständigt patetiska. Er mentala kapacitet verkar vara ungefär i nivå med en femårings.

Sten sa...

Ja, givetvis är det inte någon mänsklig rättighet att handla godis från en privat butik. På samma sätt som man får ha feministiska caféer där inga män är välkomna bör man väl få ha affärer där inga romer (eller för den delen enbart romer) är välkomna. Det är ju hans affär.

Ett smidigare sätt skulle förstås vara att inte släppa in någon, oavsett nationalitet, som har vissa klädesplagg. Exempel på sådana klädesplagg kan vara rånarluvor eller stora och vida kjolar. Då kan kvinnan nästa gång välja mellan att gå hem och byta kläder eller gå till en annan affär. Det kan väl inte på något sätt vara diskriminering?

Verkligheten sa...

De stora butikskedjorna har speciella koder som de ropar ut i högtalarna när det kommer in zigenare i butiken. Då går ett antal av personalen ut från lagret för att "kolla hyllorna" i närheten av zigenarnas position. Exempelvis så är koden i ett anonymt Coop Forum någonstans i Sverige detta: "Göran till kassa tre".

Instruktionsfilm som visar hur zigenare handlar:
http://www.youtube.com/watch?v=Rgzzzd703Tg

Det finns ett fall där de försökte sig på att stjäla bildäck på detta sätt...

Anonym sa...

Den som vill vara försäljare får förbanne mig rätta sig efter våra lagar och förordningar.

Anonym sa...

Håller med 'Sten sa...'s sista del.

Jämförelsen med mörkhyade är bara korkad. En mörk/ljus/kvinna/man/handikappad osv har inte valt vem man är. Man kan inte lägga av sig eller byta sitt kön eller sin hudfärg. Det kan man däremot med sina kläder. Om kläderna är symboler så borde man tänka efter om man vill stå för det kläderna säger. Tex långklänning = fest, brun skjorta och kängor = nazism, eller skinnväst = motorcykelgäng.

Även om jag hade tyckt att det var snyggt med brun skjorta så skulle jag inte visa mig i det, för jag är emot det symbolen säger. Romer borde tänka lika. Deras kjolar står för snyltande, och om man själv inte anser att det är rätt så byt kläder!

Samma tema: är det ok att gå in på banken klädd i burqa?

Sandra sa...

Att sedan en 10-årig pojke fick veta att han pga sin etniska tillhörighet inte är önskvärd i vårt samhälle, det är mindre viktigt?

Sandra sa...

Och Niklas, varför bemöter du inte de rasistiska kommentarerna?

Niklas sa...

Ser ingen anledning. Dels för att ingen av de som kommenterat (på det sättet) kommer att återkomma för att se om någon svarat, dels för att jag inte orkar svara på så många kommentarer, och slutligen för att det sorgligt nog ligger mycket i vad en del av dem säger.

Sandra sa...

Exakt vad ligger det mycket i?

Niklas sa...

Att en del romer har problem att förstå och respektera äganderätt.

Möjligt att det är en ren myt.

Sandra sa...

Menar du att det ligger någonting i citat som följande?

"Jag förmodar att ingen av er som klagar har träffat en zigernare. Att zigenare stjäl är lika mycket fakta som gravitation. Ni bor säkert i helsvenska områden och har aldrig sett en zigenare med egna ögon. Vissa svenskar utför brott, men alla zigenare utför brott, till och med de som ska vara så kallade "tokens", de som lyckats med någonting och ska visa att inte alla zigenare är kriminella har i barndomen stulit. Ser man en zigenare ser man alltid en brottsling och tjuv.

Gör man en undersökning kommer man komma fram till att 100% av alla zigenare har snattat från butik, det finns helt enkelt inga undantag. "


Romer är för övrigt diskriminerade överallt. I Sverige såväl som i Frankrike, Italien och Rumänien. Detta, http://www.svd.se/nyheter/utrikes/romska-lager-ska-rivas-i-frankrike_5055443.svd, är bara ett exempel. Kan vara svårt att föreställa sig som vit man från medelklassen i ett rikt land..

Niklas sa...

Eftersom en vit kvinna från medelklassen i ett rikt land klarar att föreställa sig det så borde väl även en vit man från medelklassen i samma rika land klara att föreställa sig det?

Eller menar du att män inte har någon fantasi eller empati? Eller bara vita män? Har du fördomar mot män?

Sandra sa...

Jag tog den mest priviligerade normgruppen i vårt samhälle som exempel i kontrast till romerna, som är en av de mest förtryckta grupperna. Och faktum kvarstår att män är mer priviligerade än kvinnor. Därför ser exemplet ut som det gör.

Och ditt försök att tolka det som någon typ av könsrasism? Patetiskt.