Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

tisdag 25 augusti 2009

Skojigt

Det är alltid lika kul när man läser eller hör om någon som "har bestämt sig för att sluta flyga för miljöns skull".


Det kommer säääääkert göra jätttttttestor nytta.


Förutom att det är precis tvärtom.

För varje person som avstår från att flyga minskar ju beläggningen på flygplanen och därmed flygs det alltmer i onödan. Fram till en viss gräns där flighten inte längre är lönsam alltså, men dit kommer man inte så lätt.

Dessutom, säg att man lyckas stoppa en hel daglig flyglinje. 730 flighter per år försvinner då om det är tur och retur vi pratar om.


Leta sen upp en tidtabell från vilken stor flygplats som helst och inse hur många flygningar som trots allt fortsätter att göras.

Lägg därtill allt privatflyg som inte syns i några tidtabeller.

Fundera sen på hur stor del av koldioxidutsläppet som din stoppade flight stod för. Med tanke på att ALLA dessa flygningar tillsammans utgör uppskattningsvis (eller i klarspråk: helt vilt gissat av nån som egentligen inte har den blekaste aning) 3,5% av världens utsläpp av koldioxid - knappast många miljondelar.


Något snäppet värre än skogsmullar som påstår att flyg är en "miljöbov" är alla lättretade idioter som flyttar till ett område nära en flygplats och sen klagar till kommunen för att dom hör flygmotorer ibland! Men det tar vi en annan gång.

2 kommentarer:

Emelie sa...

Min mammas sambo Pär som är chef på PEAB i regionen (nånting där bl a Gävle och upp till Sundsvall ingår) har bestämt att de ska klimatkompensera alla sina flygningar vilket jag kan tycka är en bra lösning.

Har hört någon siffra någonstans (OBS! Har ingen källa så lita inte allt för mycket på det) på att köttproduktionen står för ca 60% av miljöförstöringen vilket i praktiken innebär att ett lätt steg att hjälpa miljön är att bli vegetarian. Om man nu vill försöka göra lite skillnad.

Niklas sa...

Helt klart betydligt bättre än att sluta flyga iaf, om man nu prompt vill försöka bidra till minskat koldioxidutsläpp.