Blogg listad på Bloggtoppen.se Politik bloggar Creeper

lördag 22 augusti 2009

Hemgjord glass - första försöket

I ärlighetens namn gjorde jag och mamma ett försök en gång när jag gick i ettan-tvåan nånting, men det blev inte så jättegott. Jag tror inte vi rörde om tillräckligt mycket under frysningsfasen så att den blev lite för kompakt.

Nu har jag dock goda förhoppningar. Jag rör om var 25:e minut istället för receptets 30:e för att försäkra mig om att det inte ska bli för hårt. Dessutom tänker jag nog gå ner på ännu kortare intervaller i slutet så att det blir riktigt luftigt.

Receptet så här långt (utföres på egen risk eftersom jag inte provsmakat ännu. Har dessutom modifierat lite från ett som fanns på en glasshemsida.) :Vispa ihop ca 1,5 dl grädde och 1,5 dl mjölk (OBS! Bara grädde är nog att föredra för godare glass men jag hade bara 1,5dl hemma) tillsammans med 2-3 tsk vaniljsocker.

Ställ in i frysen 30 min. Ta ut och vispa lite till.

Om du har, tillsätt lagom mängd småbitar av chokladmuffin!

Fortsätt "ta-ut-och-vispandet" var 20-30:e minut tills du inte orkar vispa längre, då byter du vispen mot en sked eller liknande och rör om istället, fortsätt tills glassen känns färdig.

Jag hoppas det här blir bra.


"Egentligen" för att det ska bli riktigt bra ska man ha en "vaniljkrämsbas" eller hur man nu vill/ska översätta "custard base". Det består av äggulor, socker och mjölk som vispas och värms med ganska stor precision för att inte skära sig. Tyckte det lät jobbigt så jag kör den här lite enklare varianten nu första gången.

Dessutom borde man förstås använda riktig vaniljstång men jag orkade inte gå och köpa det idag.


Justja, man bör dessutom vara ledig och "göralös" den dagen man tillverkar glass.

2 kommentarer:

Emelie sa...

Vi har något så fiffigt som en glassmaskin hemma. Införskaffad på loppis för 50 spänn. Sjukt bra fungerar den dessutom. :) Hemgjord glass är grejen.

Niklas sa...

Mm, jag funderar ju lite på att skaffa en sån. Men vi får se.