Smula 50 gram (ett paket) jäst i en skål.
Häll på 3 dl mjölk och 2 dl varmt vatten (för att blandningen ska bli ca 30-37 grader) och rör om så att jästen löses upp.
Blanda i ca 1 tsk salt, 2 msk flytande margarin eller olja och 1 msk honung (eller sirap).
Använd elvisp med degkrokar eller annan lämplig köksmaskin för att blanda ner 3 dl fint rågmjöl och 7-9 dl vetemjöl. Ta hellre lite för lite än lite för mycket mjöl.
Lägg över en handduk och jäs i 30-45 minuter.
Häll ut degen på mjölat bord och knåda till den lite. Dela upp den i "lagom" stora bitar, för mig blev det 15 st. Rulla till bullar och lägg på smord eller "papprad" plåt. Lägg över handduk och jäs ca 20-30 min medan ugnen värms upp till 250°C.
Vrid ner till 225 när den första plåten ställs in. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter, tills toppen av bullarna börjar bli lite brun.
Låt kallna under handduk.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar